Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Iespējams, vienu no saviem spožākajiem jokiem piektdienas, 5. oktobra, vakarā Londonā izspēlējis noslēpumainais un leģendām apvītais ielu mākslinieks Benksijs (Banksy). Viens no viņa atpazīstamākajiem darbiem "Meitene ar balonu" (Girl With Balloon) pašiznīcinājies pēc tam, kad tas "Sotheby's izsolē tika nosolīts par 1,4 miljoniem ASV dolāru.

Benksija 2006. gada darbs tika tirgots piektdienas vakara laikmetīgās mākslas izsolē. Pēc telefoniskas vairāksolīšanas sacensības starp diviem pircējiem, tika nosaukta gala summa – viens miljons britu mārciņu, jeb jau minētie 1,4 miljoni ASV dolāru. Kā vēsta "Sotheby's", šī summa trīs reizes pārsniedza plānoto un ir līdz šim dārgākais nosolītais Banksija darbs.

Taču, kad darbs ticis pārdots, atskanējusi signalizācija, izsoles dalībnieki pagriezušies pret darbu, lai noskatītos kā tas izslīd no rāmja un iekļūst tā aizmugurē piemontētā papīra smalcinātājā.

Vēlāk video ar to kā jau pirms vairākiem gadiem rāmī iemontēts smalcinātājs, un kā izsoles laikā darbs daļēji sabojāts, ievietots paša Banksija oficiālajā "Instagram" kontā.

View this post on Instagram

. "The urge to destroy is also a creative urge" - Picasso

A post shared by Banksy (@banksy) on Oct 6, 2018 at 10:09am PDT

"Esam "izbenksijoti," preses konferencē pēc notikušā paudis Alekss Brankziks, "Sotheby's" laikmetīgās mākslas nodaļas vadītājs Eiropā. "Teikšu godīgi, mums nav pieredzes ar šādām situācijām, ka darbs iet zudumā tieši brīdī, kad sasniedzis konkrētā mākslinieka pārdošanas rekordu." Viņš arī piebilst, ka par šo mākslinieka viltību iepriekš nav zinājis.

"Sotheby's" pārstāvis, atbilstoši starptautiskai izsoļu namu praksei, neatklāj pircēja identitāti, tomēr ziņo, ka tas bijis privāts kolekcionārs, kurš izsolē piedalījies telefoniski. Šobrīd notiekot diskusijas, kāda būs turpmākā rīcība šajā situācijā.

"Sotheby's" katalogā vēstīts, ka darbs "Meitene ar balonu" izsoļu namā nonācis 2006. gadā no pārdevēja, kurš savukārt to ieguvis no paša mākslinieka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!