Foto: Publicitātes foto. Ojārs Feldbergs "69+1"

Pedvāles brīvdabas mākslas muzeja saimnieki tēlnieks Ojārs Feldbergs kopā ar meitu mākslinieci Lauru Feldbergu martā un aprīļa sākumā viesojās Frankonijas Skulptūru parkā Minesotas štatā ASV, kur abi radījuši jaunus darbus.

Uzturoties Frankonijas Skulptūru parka rezidencē, Ojārs Feldbergs veidoja granīta skulptūru "69+1=70", kas ir veltījums viņa dzīves septiņdesmit gadiem. Savukārt Laura Feldberga sadarbībā ar Minesotas Universitātes mākslas studentiem gatavoja performanci "Cilvēki - kalni" – dabas un cilvēku iedvesmotu kompozīciju Frankonijas parka ainavā.

Ojāra Feldberga skulptūra "69+1=70" tēlaini atveido viņa mūža gājumu. Šogad oktobrī tēlnieks svinēs septiņdesmit gadu jubileju. Skulptūrai Frankonijas parkā izmantots deviņas tonnas smags laukakmens, kas tika atrasts Rokvilas pilsētiņas akmeņlauztuvēs Minesotas štatā. Akmenim apkārt sakarināti sešdesmit deviņi nelieli akmentiņi kā sešdesmit deviņi mūža gadi. Septiņdesmitais akmens skulptūrai tika atvests no Latvijas, un tā svinīga piekāršana notiks šī gada 10. oktobrī, Ojāra Feldberga dzimšanas dienā. Vienlaicīgi ar septiņdesmitā akmens uzkāršanu Frankojas parkā arī Pedvālē, Latvijā notiks radoša akcija. Tās laikā Ojārs Feldbergs iekarinās akmeni kompozīcijā "Sirdsakmeņi", kas katru gadu tēlnieka dzimšanas dienā tiek papildināta ar vienu akmeni. Abi pasākumi ir starpkontinentāls radošs tilts starp diviem mākslas parkiem.

Foto: Publicitātes foto

Mākslinieces Lauras Feldbergas performance "Cilvēki – kalni" ir veidojusies un attīstījusies ilgākā laikā, ceļojot, vērojot ainavas un cilvēku mijiedarbību un saistību. Pirmie impulsi kalnu tēmai radās 2010. gadā mākslas rezidencē Islandē, un turpmākajos gados māksliniece kalnu performances radījusi gan Pedvālē, gan citās zemēs. Performance tiek veidota kā statiska kompozīcija ainavā. Cilvēki stāv nekustīgi, ietērpti baltos kreklos, un piesaistīti zemei ar baltām lentām. Viņu silueti veido kalnu formu. Frankonijas Skulptūru parkā performancē piedalījās 16 dalībnieki – studenti no Minesotas Universitātes, Frankonijas parka mākslinieki un rezidenti, Minesotas latviešu kopienas pārstāvji.

Uzturoties ASV, Ojārs Feldbergs arī turpināja Pedvālē uzsākto akmeņu stādīšanas akciju. No Latvijas atvestā akmens sēkla ar latviešu vēstījumiem tika iestādīta Misisipi upes sākumā pie Itaskas ezera Minesotas štatā. Savukārt uz Latviju Ojārs Feldbergs atvedis no Misisipi un Minesotas upes satekas paņemtu akmens sēklu, kurai vēstījumus un vēlējumus nodevuši Amerikas ceļojuma laikā satiktie cilvēki. Amerikas akmens sēkla tiks iestādīta Pedvāles akmeņu stādījumu laukā.

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja 2017. gada radošā sezona "Spēles ar akmeni" veltīta tēlnieka Ojāra Feldberga septiņdesmitajam jubilejas gadam. Sezonas laikā Pedvāles parkā būs apskatāmi jauni Ojāra Feldberga darbi, kā arī iepriekšējos gados radītas skulptūras un instalācijas. Sezona sāksies 3. jūnijā un noslēgsies oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!