Foto: Publicitātes attēli

Piektdien, 22. augustā, plkst. 17 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē "Arsenāls" tiks atklāta līdz šim plašākā latviešu izcelsmes mākslinieka Gustava Kluča darbu izstāde "Kāda eksperimenta anatomija", aģentūru LETA informēja nodibinājuma "Rīga 2014" sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Pastare.

Izstādes kuratore Iveta Derkusova pastāstīja, ka Kluča personība Latvijai un latviešiem ir ļoti nozīmīga ar to, ka tas ir vārds, ko patiešām pazīst visā pasaulē. Izstādes veidotāji vēlas mainīt situāciju, ka Rietumu pasaulē Kluča vārdu zina labāk nekā Latvijā. Derkusova piebilda, ka, nenoliedzami, Kluča vārdu visu laiku ir pavadījusi duālā situācija saistībā ar viņa iesaisti Padomju Krievijas mākslas vidē, kā arī sadarbība ar totalitāro režīmu.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā tapusī izstāde aicina paskatīties, kas ir tās kvalitātes Kluča mākslā, kuras stāv pāri laikam, aicina pieņemt viņa mantojumu tādu, kāds tas ir, ņemot vērā sarežģīto vēsturisko kontekstu.

Izstāde ir pilnīga mākslinieka darbu retrospekcija no 1918.gada līdz pat Kluča nāvei 1938.gadā. No šiem aptuveni 250 darbiem, kas būs eksponēti izstādē, no citiem Eiropas muzejiem uz Latviju atceļojuši apmēram 30 priekšmeti.

Ar šo Kluča darbu izstādi LNMM iekļuvis Eiropas mēroga lielo krievu avangarda izstāžu sarakstā. Šī izstāde ir vismaz Eiropas mērogā unikāls notikums, par ko ir ļoti liela interese avangarda speciālistu vidū, jo vienkopus redzēt Kluča darbus retrospektīvā skatā cauri visam laikam iespējams reti.

Šodien plkst.12 LNMM izstāžu zālē "Arsenāls" notiks preses konference, kurā organizatori informēs par projektu.

Preses konferencē piedalīsies LNMM direktore Māra Lāce, nodibinājuma "Rīga 2014" programmas vadītāja Aiva Rozenberga, izstādes kuratore Iveta Derkusova un izstādes mākslinieks no dizaina studijas "Dd studio" Miks Mitrēvics, kā arī kolekciju direktori no mākslas muzejiem Grieķijā un Krievijā.

Izstāde būs apskatāma līdz 26.oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!