Pikaso glezna "Alžīras sievietes ("O" versija)" pirmdien Ņujorkā izsoļu namā "Christie's" pārdota par 179,3 miljoniem dolāru (160, 7 miljoniem eiro), pārspējot līdzšinējo rekordu, par kādu mākslas darbi pārdoti izsolēs.

Glezna tika pārdota pēc 11 drudžainas vairāksolīšanas minūtēm. To iegādājies kāds anonīms pircējs.

Darbs tapis 1954.gada beigās un 1955.gada sākumā.

Pēdējo reizi gleznai īpašnieki mainījās pirms 18 gadiem. Toreiz tā no kāda Londonas tirgotāja tika iegādāta par 31,9 miljoniem dolāru.

Glezna "Alžīras sievietes ("O" versija)" ir viena no gleznu cikla, kurā kopumā ir 15 darbi, un katrs no tiem apzīmēts ar kādu alfabēta burtu. Pikaso gleznu ciklu radīja Parīzē pēc Ežēna Delakruā pazīstamā darba ar tādu pašu nosaukumu, kas bija uzgleznots 120 gadus agrāk.

Kā tiek uzskatīts, šajā darbā Pikaso attēlojis savu mīļoto - franču mākslinieci Marī Frasuāzu Žilo.

Pirms izsoles mākslas darbs novērtēts uz 140 miljoniem dolāru.

Līdz šim dārgākais mākslas darbs, kas jebkad ir pārdots izsolē, bija britu mākslinieka Frānsisa Bēkona triptihs "Luciāna Freida trīs studijas". 2013.gadā tas tika izsolīts par 142,4 miljoniem dolāru.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Ņujorkā sākās mākslas izsoļu sezona. Par 66,3 miljoniem ASV dolāru jau izsolīta nīderlandiešu gleznotāja Vinsenta van Goga glezna.

Tā ir lielākā par van Goga darbu samaksātā cena kopš 1998.gada.

Gleznā "Alikampas aleja" attēlota rudens ainava. Pirms izsoles tika prognozēts, ka tā tiks pārdota par 40 miljoniem dolāru (36 miljoniem eiro), taču piecu izsoles dalībnieku starpā izcēlās saspringta vairāksolīšana.

Prognozes pārspēja arī franču impresionista Kloda Monē glezna "Ūdensrozes". Tā tika pārdota par 54 miljoniem dolāru , lai arī tās vērtība pirms izsoles tika lēsta ap 30 līdz 45 miljoniem dolāru.

Izsolē tika piedāvāti seši Monē darbi, no kuriem divus neizdevās pārdot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!