Foto: AP/Scanpix/LETA

Spāņu mākslinieka Pablo Pikaso glezna "Femme nue couchée" izsolē Ņujorkā pārdota par 67,5 miljoniem ASV dolāru jeb vairāk nekā 64 miljoniem eiro.

1932. gadā tapušajā darbā Pikaso sirreālajā redzējumā attēlota gleznotāja mūza un mīļākā Marija Terēze Valtere. Viņu Pikaso atainojis kā jūras radību, pasvītrojot viņas grāciju ūdenī. Valtere ļoti mīlējusi peldēt un ūdeņus, savukārt Pikaso peldēt neprata, gleznas tapšanu ieskicē "Sotheby's" izsoļu nams.

Marijai Terēzei Valterei bija 17 gadi, kad viņa Parīzē satika 45 gadus veco Pikaso. Abi uzsāka slepenas attiecības, lai Pikaso bija precējies ar savu pirmo sievu - ukraiņu izcelsmes baletdejotāju Olgu Hohlovu. Marija Terēze Valtere kļuva par Pikaso iedvesmas avotu un mūzu, viņa pozējusi kā modele daudzām viņa skulptūrām un gleznām. Abu attiecībās pasaulē nāca meita Maija.

"Femme nue couchée" tapa ražīgā Pikaso radošās darbības posmā. 1932. gadā viņam tikko bija apritējuši piecdesmit gadi un mākslinieks jau bija iemantojis ievērojamu slavu, turklāt spēja apklusināt kritiķu bažas, kas uzdeva jautājumu, vai Pikaso jau ir vairāk pagātnes, nekā nākotnes mākslinieks, komentē "Tate Modern" galerijas pārstāvji.

Izsolē Ņujorkā pārdoti vēl seši Pikaso darbi, tai skaitā glezna "L'Étreinte", kurā atainoti gultā apskāvušies vīrietis un sieviete. Par to pircējs samaksājis 14.1 miljonu ASV dolāru

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!