Foto: DELFI

Attiecībā uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo gadījumu ar trīs mākslas darbu izņemšanu no igauņu keramiķa Sandera Raudsepa izstādes Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, kultūras ministrs Nauris Puntulis norāda, ka šis gadījums tiks izskatīts Saeimā, kā arī uzaicinājis uz tikšanos Daugavpils pašvaldības pārstāvjus, minēts kultūras ministra sniegtajā atbildē portālam "Delfi".

“Šobrīd, Ukrainas kara un citu ārējo krīžu kontekstā, sabiedrībā dominē melnbalta krāsu palete, kas neveicina konstruktīva dialoga klātbūtni visās dzīves nozarēs, diemžēl arī mākslā," savā atbildē norāda Puntulis.

Viņš vērš uzmanību uz to, ka mākslas politiska cenzūra demokrātiskā sabiedrībā nav pieļaujama, tas ir ceļš uz nekurieni - "tur, kur Latvija bijusi salīdzinoši nesenā pagātnē pirms dažiem gadu desmitiem, kur arī es pats kā mūziķis esmu ticis politiski cenzēts."

"Jā, laikmetīgās mākslas izpausmes mēdz būt izaicinošas, provokatīvas, ne visiem pieņemamas, tādēļ Marka Rotko mākslas centrs laikus ir veicis gan skaidrojošo darbu, gan, ievērojot labāko praksi, izveidojis brīdinājumus, kas informē skatītājus par izstādes sensitīvo raksturu, atstājot izvēli pašu skatītāju ziņā," piebilst ministrs.

Ņemot vērā Satversmes 100. un 113. pantā teikto par zinātniskās, mākslinieciskās un citādas jaunrades brīvību, Puntulis kā Saeimas deputāts jau rosinājis šo jautājumu skatīt arī tuvākajā Saeimas izglītības un kultūras komisijas sēdē. "Savukārt, tuvākajā laikā Kultūras ministrija uz sarunu aicinās arī Daugavpils pašvaldības pārstāvjus,” pēc tikšanās ar Marka Rotko muzeja vadītāju Māri Čačku akcentēja kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!