Pirmo reizi Latvijas mākslas vēsturē, laikmetīgās mākslas autoru Līgas Purmales un Rituma Ivanova darbi pārdoti prestižajā „Sotheby`s” rīkotā izstādē-izsolē, katrs par 10 000 britu mārciņu, portālu „Delfi” informē „Rīgas galerijas” pārstāvji.

Izsolē pārdots Līga Purmale darbs "Saturday Night Movie" (2005-2009,120 x 160 cm, audekls / eļļa), un Rituma Ivanova "Frame 05" (2002, 150x185 cm, audekls / akrils). Izsoļu sākuma cenas šiem darbiem bija noteiktas no 8 000 līdz 12 000 GBP.

Bezprecedenta notikuma ideja parādīt plašu Latvijas laikmetīgās mākslas kolekciju starptautiskai auditorijai radās „Sotheby's" Austrumeiropas un krievu mākslas departamenta direktorei Džoannai Vikerijai. Pirms pusotra gada11. Starptautiskajā mākslas izstādē „Art Moscow" viņa bija pārsteigta par mūsu autoru visaugtāko māksliniecisko sniegumu un pārliecinoši prognozēja šīs idejas realizāciju dzīvē.

Pagājušā gada decembrī viņas uzdevumā „Rīgas Galeriju" apmeklēja mākslas doktore Alla Rozenfelde, kas ir pazīstama krievu un Baltijas nonkonformisma un konceptuālās mākslas eksperte, „Sotheby's" Krievu glezniecības Ņujorkas departamenta vice prezidente, „Norton and Nancy Dodge" kolekcijas kuratore (pastāvīgā ekspozīcija Jane Voorhees Zimmerli Art Museum, Rugers University, Ņujorka/ASV), katalogu, grāmatu autore un teicama latviešu mākslas pazinēja. Arī viņas viedoklis bija - latviešu autoru darbi pelna visaugstāko novērtējumu.

Dalība „Sotheby's" ir nopietna indikācija latviešu mākslas tirgus starptautiskai attīstībai. Kā zināms „Sotheby's" ir galvenais ''spēlētājs'' pasaules mākslas tirgū un tādi atpazīstami vārdi kā Damien Hirst, Gerhard Richter, Mark Rothko u.c. pasaules slavas virsotnes iekarojuši piedaloties tieši šajās izsolēs.

„Sotheby's" izsoles ir pasaules mākslas kolekcionāru, uzņēmēju un pētnieku uzmanības centrā. Šis notikums tiek plaši aprakstīts visos pasaules masu mēdijos un tieši šajās izsolēs profesionāļu noteiktās un kolekcionāru akceptētās mākslas darbu cenas ir arī ekvivalents mākslas kvalitātei.Tiek izdoti arī „Sotheby's" izsoļu katalogi, kurus saņem starptautiskie mākslas kolekcionāri un pētnieki.

Jūnija Londonas „Sotheby's" katalogā ir publicēti arī Līgas Purmales un Rituma Ivanova darbi no „Rīgas Galerijas" kolekcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!