Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa ir izvērtējusi 2012. gada trešā ceturkšņa (jūlijs – septembris) notikumus Latvijas vizuālajā mākslā un nominējusi fināla atlasei, kas notiks 2012. gada beigās, piecus māksliniekus un/vai mākslinieku grupas. Nominantu vidū ir tekstgrupa ”Orbīta”, mākslinieki Sigita Daugule, Krišs Salmanis, Kate Krolle un Atis Jēkobsons, kā arī Mārīte Guščika.

”Orbīta” Purvīša balvai izvirzīta par instalāciju ”Radio siena” Mākslas festivālā ”Cēsis 2012” (27.07.–18.08.2012).

”Tekstu grupa ”Orbīta” jau daudzus gadus darbojas starpdisciplināri – dzejā un vizuālajā mākslā. Viņu izkoptais stils jau ir mūsdienu latviešu mākslas ”klasika”. Pateicoties Cēsu mākslas festivāla piedāvātajam vērienam, ”Radio siena” kļuva par darbu, kas labi reprezentē grupas stilu kopumā, bet kuram nevar pārmest arī svaiguma vai poētiski estetizētas izsmalcinātības trūkumu,” ekspertu izvēli pamato mākslas kritiķis Vilnis Vējš.

Sigita Daugule balvai nominēta par personālizstādi ”Fasādes un struktūras” Rīgas Mākslas telpā (15.08.–23.09.2012).

”Jūtīga un monohromi piesātināta glezniecība, konkrētus vizuālus impulsus pārvēršot sajūtu ainavās. Faktūras valoda valda pār struktūru, jutekliska izsmalcinātība – pār plaknes vienmuļību. Pelēkās dominantes nopietnumu kliedē bērnu zīmējumu atsvaidzinošie pārsitieni. Mūsdienīga, abstrakti konkrēta, vides artefaktu iespaidota glezniecība; īsta, pārliecinoša glezniecība, kur krāsa izmantota, tehnoloģiski pārzinot visus tās smalkumus un plašo vēsturi,” tā uzskata izdevniecības ”Neputns” galvenā redaktore, Purvīša balvas žūrijas pārstāve Laima Slava.

Uz Purvīša balvu pretendēs arī Krišs Salamanis, šoreiz par videodarbu ”Garā diena” Laikmetīgās mākslas festivālā ”Survival Kit 4” (06.09.–16.09.2012).

”Izcils darbs. ”Garā diena” ir par laika plūdumu maksimālā palēninājumā. Mākslinieks ir spējis personificēt šo sajūtu galējās robežas, kas liek apzināties mūsu trauslo esības jēgu – precīzi, lakoniski un pārliecinoši,” savu viedokli pauž mākslas zinātniece Inese Baranovska.

No ”Survival Kit 4” darbiem balvai izvirzīts arī Kates Krolles un Ata Jēkobsona videodarbs ”Patiesība ir vienkārša”.

”Izteikti skaists darbs, ka apstādina un liek aizmirst laiku. Festivālā ”Survival Kit” šī videoinstalācija izcēlās ne tikai ar vienkāršības solījumu patiesības atklāsmē, bet arī ar dabai raksturīgo un tur, iespējams, aizgūto skaidrības un vienkāršības estētiku. Veidojums fascinē ar savu noslēpuma maģiju un liek apjaust, ka aiz šīs mākslinieku sludinātās ”vienkāršības” var pastāvēt vēl kādi citi neatklāti realitātes slāņi,” pamato mākslas kritiķis Jānis Borgs.

Mārīte Guščika Purvīša balvai izvirzīta par personālizstādi ”Atmiņas karte” galerijā ”Māksla XO” (20.09.–16.10.2012).

”Māksliniece, kas iepazīta kā ”jauna un daudzsološa”, pārgājusi nākamajā stadijā – kā viena no perspektīvākajām aktīvi strādājošajām gleznotājām. Kopš pirmās personālizstādes viņa attīstījusi savu pieeju fotogrāfiskā attēla transformēšanā par glezniecisku, pievēršoties sarežģītai tēmai par neskaidriem apziņas stāvokļiem, un labi tikusi ar to galā – atrodot atbilstošu tēlainu izpausmi,” vērtē mākslas kritiķis Vilnis Vējš.

Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupā no 2011. gada 1. janvāra līdz 2012. gada 15. decembrim darbojas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece, LNMM izstāžu kuratore Irēna Bužinska, LNMM Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja Inese Baranovska, mākslas kritiķis un kurators Vilnis Vējš, mākslas kritiķis Jānis Borgs, Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese un mākslas zinātniece, izdevniecības ”Neputns” galvenā redaktore Laima Slava. Ekspertu darba grupa nominantus balvai izvirza reizi ceturksnī.

Purvīša balva dibināta 2008. gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu ”Solitude”. Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuvis mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi ”Varbūt”.

Portālā ”Delfi” līdz balvas pasniegšanai 2013. gada februārī ik ceturtdienu lasāmas 10 jautājumu un atbilžu sarunas ar katru no Purvīša balvas nominantiem. Interviju arhīvs šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!