Izvērtējot šī gada pirmā ceturkšņa izstādes un mākslinieku darbus, nākamajai Purvīša balvai, kura tiks pasniegta 2015.gada februārī, neatkarīgo ekspertu darba grupa nominējusi tikai vienu mākslinieku - Andri Breži.

Kā informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva, Breže balvai nominēts par darbu "Ieskats putnkopībā (Miera balodis)" Eiropas kultūras galvaspilsētas izstādē "1914" Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls".

Mākslas kuratore un zinātniece Inga Šteimane pastāstīja, ka Brežes darbs ir kā mūsdienu absolūtisma ikona, kas apzinās, eksponē un fetišizē savas primitīvās pretrunas - politiskās, ekoloģiskās un ētiskās. Viņa norādīja, ka darba struktūra līdzīgi kā divgalvainā baloža tēls ir mutantiska. Pēc Šteimanes teiktā, tā integrē tēlojošus un konceptuālus paņēmienus absurdā iespējamībā.

"Kurš varēja iedomāties, ka viņa radītais divgalvainais miera balodis, kas autoram asociējās ar mūsu bērnībā un jaunībā populārajiem Pablo Pikaso miera baloža daudzkārtējiem atvasinājumiem PSRS ideoloģiskajā manifestācijā - esam vienīgā mieru nesošā valsts pasaulē -, kļūs tik nežēlīgi literārs un tiešs," savu viedokli par Brežes darbu pauda mākslas zinātniece Astrīda Rogule. Viņasprāt, pašlaik notiekošie politiskie notikumi nojauc Brežes metaforas un kļūst par ilustrāciju.

Kopumā eksperti šajā periodā nominācijām izvirzīja septiņus vizuālās mākslas notikumus. Izvirzīts bija Kriša Salmaņa darbs "Sarkanā poga" izstādē "1914", kā arī Jāņa Deinata personālizstāde "Ainas/XI", īpaši fotogrāfiju sērija "Ainas" Latvijas Fotogrāfijas muzejā.

Nominācijai izvirzīti bija arī Evelīnas Deičmanes darbs "Tukšuma meistars", Līgas Marcinkēvičas darbs "Bez pamācības", kā arī Māras Brīveres darbs "Viņš" laikmetīgās mākslas izstādē "Sveika, galva!" Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā. Izvirzīts bija arī Aigara Bikšes darbs - pilsētvides objekts "Pieminekļu kari" Brīvības ielā.

Laika posmā no 2012.gada 15.decembra līdz 2014.gada decembrim Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupā darbojas LNMM 20.gadsimta 2.puses - 21.gadsimta kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas "Arsenāls" vadītāja Elita Ansone, mākslas zinātniece, kuratore, kritiķe Ieva Kalniņa, mākslas zinātniece Stella Pelše, mākslas zinātniece, LNMM Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja Rogule, kinorežisors un teorētiķis Dāvis Sīmanis, mākslas un kultūras interneta portāla "Arterritory.com" krievu redakcijas galvenais redaktors Sergejs Timofejevs. No 2013.gada 1.oktobra ekspertu komandā sākusi strādāt arī mākslas zinātniece Šteimane. Ekspertu darba grupa nominantus balvai izvirza reizi ceturksnī.

Purvīša balva dibināta 2008.gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011.gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt". Trešo Purvīša balvu 2013.gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi "Zemes darbi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!