Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē "Arsenāls" 18.februārī paziņots otrās "Purvīša balvas" laureāts. Balvu par personālizstādi "Varbūt" ("Maybe") galerijā "Māksla XO" (15.10.–03.11.2009.) ieguvis Kristaps Ģelzis.

Foto galerija

Balvas apjoms ir 20 000 latu (ieskaitot nodokļus). Līdz šim tā ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

Saņemot balvu Kristaps Ģelzis bija lakonisks, norādot, ka svarīgi ir nevis tas, kurš ir pirmajā vietā, bet gan tas, kurš ilgāk "skrien". Savukārt kultūras ministre un balvas žūrijas locekle Sarmīte Ēlerte pavēstīja, ka žūrijai esot bijis grūti izvēlēties uzvarētāju, jo katram žūrijas loceklim bijis savs favorīts. Žūrija ceturtdien spriedusi aptuveni četras stundas. Ēlerte dalījās novērojumā, ka visu balvas finālistu darbus vienojot kāda vārdos nenosaucama latviskās identitātes dvesma.

"Ironisku intelekta rotaļu un virtuozas amatprasmes apvienojums – Kristaps Ģelzis apliecina akvareļglezniecības un zīmējuma nozīmi laikmetā, kurā visi to jau paspējuši atzīt par anahronismu, demonstrējot ne tikai perfektu tehnikas pārvaldīšanu, bet arī satraucot skatītāja prātu ar mūsu laikmetam tik raksturīgo vēstījuma fragmentārismu. Tā ir vides fiksācija, kas piepildīta ar novērošanas kamerām un mobilo telefonu uzņemtiem attēliem – izsvaidīta un saskaldīta realitāte, kas piedāvā neskaitāmas interpretācijas, bet galu galā nekur neved," par Kristapa Ģelža izstādi teikts žūrijas paziņojumā, izvirzot mākslinieku konkursa finālā.

Otrās Purvīša balvas ieguvēju noteica starptautiska žūrija 10 cilvēku sastāvā, izvērtējot astoņu fināla kandidātu veikumu viņu kopējā izstādē.

Purvīša balvas 2011 žūrijā darbojās septiņi Latvijas un trīs ārvalstu pārstāvji: Māra Lāce, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore, Jānis Zuzāns, muzeja patrona SIA "Alfor" valdes priekšsēdētājs, Sarmīte Ēlerte, LR kultūras ministre, Dr. hab. art. Eduards Kļaviņš, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, Helēna Demakova, mākslas kuratore un teorētiķe, Inga Šteimane, mākslas kuratore, teorētiķe un laikraksta "Kultūras Forums" galvenā redaktore, Andris Kļaviņš, mākslas kolekcionārs, Anda Rotenberga, mākslas vēsturniece, kritiķe un kuratore (Polija), Dmitrijs Ozerkovs, mākslas teorētiķis un kurators, Krievijas Valsts mākslas muzeja "Ermitāža" laikmetīgās mākslas nodaļas vadītājs, Lolita Jablonskiene, mākslas teorētiķe, Lietuvas Nacionālās mākslas galerijas vadītāja.

Izstāde būs skatāma izstāžu zālē "Arsenāls" no 19. februāra līdz 10. aprīlim. 19. februārī 10:00 portālā "Delfi" sāksies publikas balsojums par balvas finālistiem.

Jāatgādina, ka Purvīša balva tika iedibināta 2008. gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un novērtēt izcilāko sasniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti, jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām. Balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kas dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis augstāko ekspertu un īpaši izveidotas žūrijas vērtējumu.

Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!