Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons kļuvuši par "Purvīša balvas 2017" laureātiem, 17. februārī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) paziņoja LNMM direktore Māra Lāce. Mākslinieku grupa balvu ieguvusi par izstādi "Dziesma" Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" Radošajā darbnīcā (19.06.–26.07.2015.).

"Mākslinieki, izpētot Latvijas 1990.–2013. gadu Vispārējo latviešu Dziesmu svētku noslēguma koncertu repertuāru dziesmu vārdus, tās statistiski saskaitot, konstatē, ka tekstos visbiežāk lietotais vārds ir "saule", tad seko "meita", bet trešajā vietā ir "Dievs". Izstādei izvēlēts vārds "Dievs", un Kristaps Pētersons veidojis kolāžu "Dievzemīte I" no 184 dziesmu fragmentiem. Izstādē skan kompozīcija, kas tapusi no Dziesmu svētku ierakstiem. Lai arī skaniski mūzika neveidojas, sanāk kakofonija, tomēr īso fragmentu skanējums izsauc tās pašas Dziesmu svētku eksaltētās emocijas," izstādi raksturo darba grupas vadītāja Elita Ansone.

"Lielisks starpmediju mākslas darbs, kas tikpat labi nominējams kādai mūzikas balvai," komentē Latvijas Mākslas akadēmijas asoc. profesors Jānis Taurens.

Krišs Salmanis bija "Purvīša balvas" fināla kandidāts arī 2011. un 2013. gadā. 1977. gadā dzimušais mākslinieks ir Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļas absolvents. Kopš 1997. gada viņš regulāri organizē personālizstādes un piedalās grupu izstādēs Latvijas un starptautiskā kultūrvidē. Salmanis absolvējis arī Ķelnes Mediju mākslas akadēmiju Vācijā. 2013. gadā mākslinieks kopā ar Kasparu Podnieku pārstāvēja Latviju 55. Venēcijas mākslas biennālē ar ekspozīciju "Ziemeļi-Ziemeļaustrumi".

Apbalvošanas ceremonijā LNMM direktore Māra Lāce, kura ir arī "Purvīša balvas" žūrijas priekšsēdētāja, skaidroja, ka lēmums par balvas ieguvēju tika pieņemts pēc ļoti nopietnām diskusijām, balsojot divās kārtās, taču laureāti noskaidrojās ar pārliecinošu balsu pārsvaru.

Šogad uz balvu, izvērtējot divu gadu veikumu, tika izvirzīti astoņi pretendenti – gan atsevišķi spilgti darbi, gan videomāksla, gan izstādes un instalācijas. No 18. februāra līdz 9. aprīlim – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā, Jaņa Rozentāla laukumā 1, Rīgā, skatāma balvai izvirzīto darbu izstāde. Kuratore – Daiga Rudzāte.

"Purvīša balvas" organizatori turpina tradīciju un aicina ikvienu izstādes apmeklētāju un interesentu izteikt arī savu viedokli par astoņu "Purvīša balvas 2017" finālistu veikumu, aizpildot anketu un nobalsojot par savu favorītu Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Noslēdzoties izstādei, tiks paziņoti mākslinieki, kas ieguvuši vislielākās publikas simpātijas, kā arī noteikti divi balsotāji, kuri saņems iespēju gadu bez maksas apmeklēt LNMM organizētās izstādes.

Savukārt, svētdien, 19. februārī, pulksten 15.00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs rīko "Sarunu muzejā", kuras īpašie viesi būs "Purvīša balvas 2017" laureāti. Apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja iepazīties ar uzvarētājiem, noklausīties viņu stāstījumu par sevi un nominēto mākslas darbu, kā arī uzdot jautājumus. Sarunā piedalīsies mākslas zinātniece, "Purvīša balvas 2017" neatkarīgo ekspertu komisijas pārstāve Daina Auziņa, kura sniegs ieskatu darbu atlases procesā, iezīmējot balvas vērtēšanas principus un kritērijus.

"Purvīša balva", ko šogad pasniedza piekto reizi, ir dibināta 2008. gada sākumā, izvērtējot 2007. gada darbus, bet pirmā godalga tika pasniegta 2009. gadā. Visus piecus gadus prēmija uzvarētājam ir bijusi 28 500 eiro (20 000 latu), kas ir lielākā finansiālā godalga Latvijas mākslā. 2016. gada jūnijā tika parakstīts nodoma protokols starp LNMM, SIA "Alfor" un SIA "Indie" par "Purvīša balvas" norisi arī nākamos desmit gadus.

"Purvīša balvas 2017" ieguvēju noteica starptautiska žūrija, izvērtējot fināla kandidātu veikumu viņu kopējā izstādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!