Foto: AFP/Scanpix

Skandalozā Krievijas meiteņu pankgrupa ”Pussy Riot” saņēmusi Krievijas laikmetīgās mākslas balvu "Соратник", liecina informācija balvas ”Facebook” lapā.

Par notiesātajām meitenēm balsojuši 19 žūrijas locekļi, kas ir uz pusi vairāk nekā otrās vietas ieguvējai māksliniecei Irinai Korinai, kura balvu iepriekš saņēmusi jau divas reizes. Jāpiebilst, ka balvas "Соратник" žūrijas komisijā ir tikai mākslinieki, un arī kandidātus balvai izvirza paši mākslinieki.

Galveno balvu saņemt bija ieradusies ”Pussy Riot” dalībniece Jekaterina Samuceviča, kura kopš 10. oktobra ir atbrīvota no apcietinājuma.

Trešo vietu žūrijas vērtējumā dala mākslinieku grupa "ЕлиКука" un mākslinieks Andrejs Žiļajevs.

Īpašā ”Long Play” jeb pēcnāves balva piešķirta dizianerim Garikam Assa, kurš ir viens no nozīmīgākajiem 1980. gadu Padomju savienības avangarda modes māksliniekiem. Assa šī gada 2. augustā izdarīja pašnāvību.

2012. gada balvas pasniegšanas ceremonija norisinājās 21. oktobrī, teātrī - klubā ”Мастерская”, Maskavā.

Mākslas balvu "Соратник" pasniedz kopš 2006. gada. To dibinājuši kuratore Olga Lapuhova un mākslinieks Antons Ļitvins. Lai gan tās laureātiem netiek pasniegtas naudas balvas, vien simboliski diplomi ar viena dolāra banknoti, tā tiek uzskatīta par vienu no prestižākajiem laikmetīgās mākslas apbalvojumiem mūsdienu Krievijā, jo kandidātus un uzvarētāju nosaka augstas raudzes mākslas profesionāļi.

Jau ziņots, ka ietekmīgais mākslas medijs ”ArtReview”, grupu ”Pussy Riot” ierindojis starp 100 šobrīd pasaulē ietekmīgākajām mākslas personībām. Sarakstā atrodas arī tādas mūsdienu mākslas prominences kā Demjens Hērsts, Aijs Veivejs, Marina Abramoviča un citi.

Atgādinām, ka šā gada 21.februārī "Pussy Riot" dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja "panku lūgšanu" "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!