Foto: EPA/Scanpix/LETA
Slavenā holandiešu gleznotāja Rembranta van Reina šedevrs "Naktssardze" (1642), kas ir viens no populārākajiem holandiešu glezniecības zelta laikmeta darbiem, tiks restaurēts publikas acu priekšā, liecina muzeja publicētā informācija.

Glezna atrodas Amsterdamas "Rijksmuseum" ekspozīcijā un jau šobrīd to ieskauj stikla futlāris, tādējādi ļaujot ikvienam muzeja apmeklētājam vērot filigrāno mākslas darba restaurācijas gaitu. Tāpat Rembranta meistradarba izpētei un restaurācijai var sekot līdzi tiešsaistē "Rijksmuseum" mājaslapā. Gleznas restaurācijas projektam dots īpašs nosaukums "Operācija Naktssardze".

Šī būs līdz šim apjomīgākā slavenās gleznas restaurācija, kopš 1975. gada, kad darbs bija jāatjauno, jo kāds psihiski nevesels muzeja apmeklētājs to sabojāja ar nazi.

Muzeja paziņojumā teikts, ka restaurācijas procesu nolemts rādīt publiski, jo "glezna pieder mums visiem".

"Ik gadu gleznu muzejā aplūko divi ar pusi miljoni cilvēku. Tas pieder ikvienam, kurš dzīvo Nīderlandē un visā pasaulē. Mums bija sajūta, ka publikai ir tiesības redzēt, kas restaurācijas laikā notiek ar gleznu," paziņojumā paudis "Rijksmuseum" direktors Tako Dibits.

Lai labāk izprastu mākslas darba stāvokli, vispirms tas tiks detalizēti izpētīts, izmantojot modernās tehnoloģijas, kā rentgens, kompjūteranalīze un augstas izšķirspējas foto. Pētnieku vēlme ir smalki izanalizēt visus gleznas slāņus, sākot no krāsām un beidzot ar audeklu.

Rembranta "Naktssardze" pieder Amsterdamas pilsētai un kopš 1808. gada ir aplūkojama "Rijksmuseum". Muzejā ir īpaša "Naktssardzes galerija", kas tika uzbūvēta īpaši šīs gleznas eksponēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!