Foto: Andrejs Strokins
Laikmetīgās mākslas festivālā "Survival Kit 8", kas līdz 25. septembrim notiek K.K. fon Stricka villā, aplūkojama mākslinieka Artūra Virtmaņa instalācija – milzīgs grimstošs kuģis – "Izgaist fantāzijā", ko viņš radījis īpaši festivālam. Par Virtmaņa darbu raksta mākslas zinātniece Šelda Puķīte.

Retumu kabinets kā fenomens un sencis mūsdienu publiskajām un privātajām "dārgumu" krātuvēm, kultūras projektiem, pašizpausmei un domāšanai nav nekas svešs. No atsevišķu augstmaņu, turīgo pilsoņu, zinātnieku un garīdznieku senu vai retu reliktu kolekciju krātuvēm renesanses periodā līdz Interneta virtuālajam tīmeklim un tā orākulam "Google" kā iluzoram visas pasaules informācijas apkopotājam, retumu kabineta ideja turpina kairināt cilvēku prātus un rosināt jaunu pasaules Bābeļu jeb vispasaules zināšanu iluzoru debesskrāpju konstruēšanu.

Kaut kur bābeliskās metaforas krustpunktos starp cilvēces grandiozajām ambīcijām un nenovēršamo sapņu sabrukumu uzturas arī Ņujorkā dzīvojošais latviešu mākslinieks Artūrs Virtmanis, veidojot savus brīnumu kabinetus. Savienojot dažādas mākslinieciskās identitātes kā diplomēts tēlnieks, grandiozu teātru un operu projektu scenogrāfisko risinājumu līdzautors, kā arī grafiski un konceptuāli nospriegotu instalāciju radītājs, Virtmanis režisē fantasmagoriskus mikro- un makrokosmosus, veltītus dzīves niecībai. Līdzīgi arhivāram, viņš vāc materiālus, kuru avoti ir literāri, filozofiski vai vēsturiski teksti, simboliski piesātināti attēli un priekšmeti, tādējādi uzkrājot nepieciešamo kultūrslāni, lai lēni un pamatīgi veidotu informatīvi un vizuāli bagātus mākslas darbus. Vienalga vai tās būtu pārzīmētas Ņujorkas ielu lūkas, pārvērstas grafiskās mantrās, nesalasāmi mesiāniski teksti, veidoti uz papīra loksnēm, vai pulkstenis ar izkapts sekunžu un minūšu rādītājiem, vēstījums vienmēr būvējas kā apcerīgu, nereti bībelisku zīmju kopa ar norādēm uz dzīves trauslo dabu.

Laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit 8" ietvaros mākslinieks izmanto kuģa tēlu. Šis mītiskais transporta līdzeklis, kam ir būtiska loma ne tikai pasaules lielajos ģeogrāfiskajos atklājumos, bet arī mitoloģijā, literatūrā un mākslā, var pārtapt par visas civilizācijas ironisku simbolu. Nereti, izmantojot Morzes alfabētu un labi zināmo SOS signālu, Virtmanis runā par kuģiem kā dvēselēm, kas apmaldījušās dreifē nezināmos ūdeņos jeb apziņas stāvokļos. Šobrīd, turpinot attīstīt ideju savā jaunākajā projektā "Izgaist fantāzijā" mākslinieks ir izveidojis metaforisku vērošanas platformu, lai jebkuram būtu iespēja ieskatīties ārpus jēgas un ilūzijām, labā un ļaunā eksistējošajā neesamības tukšumā.

"Survival Kit 8" izstāde K.K. fon Stricka villā aplūkojama līdz 25. septembrim. Izstāde atvērta no trešdienas līdz piektdienai no plkst. 14 līdz plkst. 20, sestdienās un svētdienās no plkst. 12 līdz plkst. 19

Laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit" rosina sabiedrību reaģēt uz pārmaiņām mūsdienu pasaulē un pārdomāt dažādas izdzīvošanas stratēģijas. Katru gadu festivālam tiek izvēlēta jauna norises vieta – kāda no Rīgas tukšajām ēkām, tādā veidā iezīmējot tās potenciālu un iespējamās attīstības stratēģijas. Festivāls šogad pievēršas akupunktūrai kā metaforai mūsdienu sabiedrības sāpīgo punktu noteikšanai un pulcē aptuveni trīsdesmit latviešu un ārvalstu māksliniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!