No 2003. gada 5. līdz 7.decembrim Rīgā notiks gadskārtējie prozas lasījumi, kas šogad iepazīstinās ar jaunāko latviešu prozu un virkni spožu ārvalstu autoru, informēja pasākuma organizatori.
Prozas lasījumu idejas autori ir neatkarīga latviešu prozas aktīvistu grupa: rakstnieki Nora Ikstena, Pauls Bankovskis un tulkotāja Maima Grīnberga-Preisa, kas šo tradīciju iedibināja pirms astoņiem gadiem. Šajā laikā prozas lasījumi ir pulcējuši visu paaudžu latviešu un ārzemju prozaiķus un guvuši lielu atsaucību lasošās publikas vidū. Laika gaitā lasījumi pārtapuši par multimediālu pasākumu: akadēmiskus literatūras lasījumus aizstājušas muzikāli teatrālās akcijas trīs dienu garumā, kur dabiskā pilsētas vidē tiekas rakstnieki un lasītāji.

Katru gadu pasākums piesaista arvien jaunas auditorijas uzmanību, pateicoties ne tikai atraktīvajai programmai, demokrātiskām un pievilcīgām lasījumu norises vietām (teātri un kinoteātri, klubi un kafejnīcas, galerijas un pagalmi – vietas, kur rodas literatūra un kur to visiedarbīgāk pārraidīt klausītājiem un lasītājiem), bet arī tam, ka Prozas lasījumu pasākumos nav ieejas maksas. Prozas lasījumi notiks trīs dienas. Jau ceturto reizi tajos līdzās visiem aktīvajiem latviešu prozaiķiem piedalīsies arī ārvalstu rakstnieki. Kā ierasts, darbosies ekspertu komisija, kas apbalvos labāko latviešu prozaiķi 2003.gadā.

Prozas lasījumus jau otro gadu organizē Latvijas Literatūras centrs — jauna sabiedriska organizācija, kuras mērķis ir latviešu literatūras iekļaušana pasaules literārajā kontekstā, kā arī laikmetīga pasaules literatūras procesa atspoguļošana Latvijā.

Programma:

Vēla pēcpusdiena teātrī. Lasījumu atklāšana.
2003.gada 5.decembrī plkst. 19:00 Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē.

Piedalās Inga Ābele, Pēteris Cedriņš, Ilze Graudiņa, Dainis Grīnvalds, Jānis Kalve, Marts Pujāts, Gundega Repše, Dace Rukšāne, Daina T, Sūzana Ajuba (Austrija/ Irāka, tulkotāja Jana Vērdiņa)

Poētiskās pusdienas "Debesu Manna" Stāsti, nostāsti, skices un ... Lasa autori.
2003.gada 6.decembrī plkst. 12:00 J.Akuratera muzejā.

Vakars kafejnīcā
2003.gada 6.decembrī plkst. 20:00 krodziņā “A-Suns”.
Piedalās Pauls Bankovskis, Roalds Dobrovenskis, Andra Manfelde, Ieva Melgalve, Andra Neiburga, Imants Vītols, Juris Zvirgzdiņš, Mehmed Uzun (Sweden/Kurdistan, translated by Juris Kronbergs)

Brokastis ar NN
2003.gada 7.decembrī plkst. 12:00 restorānā “Fellīni”.

Piedalās Anna Akmentiņa, Edmunds Frīdvalds, Kristaps G, Evita Sniedze, Laura Tabūna, Irbe Treile, Mehiss Heinsārs (Igaunija, tulkotāja Maima Grīnberga-Preisa)

Nakts Sapņu Fabrikā
2003.gada 7.decembrī plkst. 19:00 Sapņu fabrikā.

Piedalās Iļja Stogoff (Krievija, tulkotājs Jānis Kalve), Sigits Paruļskis (Lietuva, tulkotāja Dace Meiere), Laima Muktupāvela, Nora Ikstena, Andris Zeibots, Valda Melgalve

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!