Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē no 14. septembra līdz 14. oktobrim būs iespēja aplūkot ievērojamā mākslinieka, konceptuālās mākslas aizsācēja Braco Dimitrijeviča (Braco Dimitrijević) darbus, liecina informācijas LNMM mājaslapā.

Skatītājiem tiks atvērta personālizstāde "Kuģošana pēcvēsturē" ("Sailing to Post-History") un lielformāta fotoinstalācija "Ikdienas garāmgājējs" ("Casual Passer-By"), kas speciāli izgatavota eksponēšanai Latvijā.

Braco Dimitrijeviča darbi jūlijā un augustā būs apskatāmi Cēsu Mākslas festivāla vizuālās mākslas programmas ietvaros. Izstādi Rīgā organizē Cēsu Pils Ģildes fonds.

"Pēcvēsture" ("Post History") ir mākslinieka radīts termins jēdzienam, kurš apzīmē laiku, kas pārstāv dažādu vērtību līdzāspastāvēšanu un kuru raksturo vērtējuma atskaites punktu daudzveidība. Izstāde ir bijusi eksponēta 2009. gadā Venēcijas Modernās mākslas muzejā Palazzo Ca'Pesaro 53. Venēcijas mākslas biennāles ietvaros.

Braco Dimitrijeviču uzskata par vienu no konceptuālās mākslas aizsācējiem. Jau 1963. gadā desmit gadu vecumā viņš realizēja savu pirmo konceptuālās mākslas projektu – no grīdas lupatas izveidoja Pasaules karogu kuģiem un laivām kā alternatīvu nacionālajiem karogiem, kuri jāmaina, iekuģojot valstij piederošajos ūdeņos.

1970. gados Dimitrijevičs uzsāka lielformāta fotogrāfiju sēriju "Ikdienas garāmgājējs" ("Casual Passer-By"), kuras koncepcijas pamatā ir vēlme parādīt, ka ikviens no mums var būt tikpat nozīmīgs kā ievērojams politiķis vai mediju zvaigzne.

Braco Dimitrijeviča darbi ir eksponēti pasaules slavenākajos muzejos un mākslas galerijās, viņa personālizstādes organizētas Teita galerijā Londonā, Bernes Kunsthallē, Ludviga muzejā Ķelnē, Diseldorfas Kunsthallē, Modernās mākslas muzejā MUMOK Vīnē, Krievu muzejā Sanktpēterburgā, "Xin-Dong Cheng" laikmetīgās mākslas centrā Pekinā un Orsē muzejā Parīzē. Dimitrijeviča darbi ir bijuši iekļauti Kaseles "Dokumenta" 5., 6. un 9. skatē. Mākslinieks ir bijis vairāku Venēcijas biennāļu dalībnieks, piedalījies Sanpaulu, Sidnejas, Havannas, Santafē un Kwangju biennālēs. Braco Dimitrijeviča "Ikdienas garāmgājējs" tika eksponēts Parīzē uz Pompidū centra (Centre Georges Pompidou) fasādes plašu ievērību guvušajā 1989. gada izstādē "Magiciens de la Terre".

Braco Dimitrijevičs dzimis 1948. gada 18. jūnijā ievērojamā dienvidslāvu gleznotāja Vajo Dimitrijeviča ģimenē. Mākslinieks absolvējis Zagrebas Mākslas akadēmiju (1971) un mācījies Svētā Martina mākslas skolā Londonā (1971–1973). Dzīvo Dubrovnikos un Parīzē Francija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!