Foto: Arhīva foto

Mākslas muzeja "Rīgas Birža" pastāvīgajā ekspozīcijā līdz 2015.gada 25.janvārim būs apskatāma 15.gadsimta sākuma itāļu mākslinieka Džentiles da Fabriāno glezna "Pazemības Dievmāte" no San Matteo Nacionālā muzeja Pizā, aģentūru LETA informēja muzejā "Rīgas Birža".

Kā pastāstīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Ārzemju mākslas departamenta vadītāja Daiga Upeniece, Džentile da Fabriāno, kurš dzimis 1370.gadā un miris 1427.gadā, ir itāļu agrīnās renesanses laika gleznotājs, kurš savā daiļradē saglabājis spēcīgu, izkoptu gotiskās mākslas tradīciju.

Viņa dzimtā Fabriāno pilsētiņa ir ieslēpta pakalnos starp Romu un Florenci, netālu no Perudžas. Kā ceļojošs mākslinieks viņš iepazinis Itāliju, uzturējies un gleznojis turīgu cilvēku mājās Markē, Umbrijā, Lombardijā, kā arī Venēcijā, Florencē, Sjēnā, Orvjeto un Romā.

Pamatojoties uz izpētītajām stilistiskajām līdzībām meistara dažādu radošo posmu darbos, tiek uzskatīts, ka glezna "Pazemības Dievmāte", kas glabājas San Matteo Nacionālajā muzejā Pizā, ir attiecināma uz Florences periodu.

San Matteo Nacionālā muzeja kolekcijā "Pazemības Dievmāte" atrodas kopš 1893.gada. Mazais gleznas izmērs liecina, ka mākslas darbs sākotnēji piederējis kādam privātam īpašniekam - pasūtītājam. Pastāv viedoklis, ka tas varēja būt Alemano Adimari, bijušais Pizas arhibīskaps, paskaidroja Upeniece.

Viņa pastāstīja, ka "Pazemības Dievmāte" simboliski parāda tuvināšanos laicīgajai dzīvei. Madonna ir attēlota sēžam uz zemē nolikta spilvena - iespējami tuvu šai pasaulei. "Džentiles da Fabriāno interpretācijā, gandrīz vai pretēji ierastajam šīs tēmas risinājumam, ir uzkrītoši akcentēta materialitāte, atklājas autora neparastā un nenoliedzami talantīgā aizrautība ar audumu un dārgakmeņu gleznošanu," stāstīja Upeniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!