Foto: Pēteris Rūcis
Līdz pat šī gada 10. oktobrim izstāžu zāles "Rīgas mākslas telpa" Intro zālē ir skatāma Robina Mūdija audiovizuālā instalācija "Viļņu traucējumi", portālu "Delfi" informē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība.

Robins Mūdijs (Robyn Moody) (1975) dzīvo un strādā Kalgari, Kanādā. Viņa mākslinieciskā darbība saistīta ar elektronisku un mehānisku instalāciju radīšanu, savos radošajos darbos mākslinieks izzina sarežģītās attiecības starp tehnoloģiju priekšrocībām, cilvēku ticību un pasaules interpretāciju, tāpat arī akcentē cilvēcības mijiedarbību ar zinātni, politiku un dabu. Arī konceptuālajā instalācijā "Viļņu traucējumi", mākslinieks reprezentējis tehnoloģiju un cilvēces sarežģīto mijiedarbību, uzsverot mūsdienu bailes no līdz galam neizprastajām elektromagnētisko viļņu īpašībām. Mākslinieks bijis divreiz nominēts "Sobey Art Award".

Robins Mūdijs par to, kā iedvesmojies veidot instalāciju "Viļņu traucējumi" stāsta: "Elektromagnētisko spektru veido elektromagnētiskā starojuma viļņi - sākot ar zemas frekvences radio viļņiem un beidzot ar augstfrekvences gamma starojumu. Arvien vairāk ierīču ļauj mums uztvert un izmantot šīs frekvences, un vienlaikus ir radušās jaunas bailes no viļņiem. Ap tiem izcēlusies moderna histērija, ko uzkurina konspirācijas teorijām veltītas tīmekļa vietnes un baumas.

Lai gan nepastāv uzticami, šīs bailes pamatojoši pierādījumi, ticīgie ātri vien pievēršas konspiratīvām idejām, kas ietver neiespējami sarežģītas un aizdomīgas valdības darbības. Lai arī šī fantāzijas var šķist nekaitīgas, pilnīgs objektīvu zinātnisko pierādījumu noraidījums ir mulsinošs un skumdina tāpat kā nešaubīgā un dedzīgā balstīšanās uz nepamatotām baumām; šī uzvedība attiecas ne tikai uz viļņiem, bet arī medicīnas zinātni un svarīgiem vides jautājumiem. "Viļņu traucējumi" apvieno skaistu un elegantu gaismas viļņa vīziju ar pakāpeniski mainīgu, melanholiskas pārdomas raisošu muzikālo pavadījumu; tieši tāpat kā zinātnes noliedzējiem izdodas papildināt plaukstošu esamību un pievienot baiļu sajūtu skaistumam un bijību iedvesmojošai dabas būtībai."

Instalācijas ekspozīciju organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības izstāžu zāli "Rīgas māksla telpa" šī gada mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!