Foto: Publicitātes attēli
26. aprīlī Rīgas pilsētas izstāžu zālē "Rīgas Mākslas Telpa" atklās Eiropas laikmetīgās mākslas izstādi "Ingredients", kurā pirmoreiz Latvijā varēs redzēt spožu laikmetīgās mākslas pārstāvju Džeremija Dellera, Vilhelma Sasnala un Ragnara Kjartansona darbus.

"Izstādes pamatā ir ticība, ka postmodernismā ir kaut kas labs. Izstādi formē paļāvība, ka mūsdienas, kas bieži vien tiek apspriestas kā zaudējumu un vilšanos summa, ir nevis kādas slavenas pagātnes neizdevusies nākotne, bet pašas-par-sevi," komentē izstādes kuratore. Viņa norāda, ka izstāde nebūs par kulināriju un nemeklēs garšas sajūtas mākslā, bet tajā būs kultūras recepšu un mākslas iespējamības pētījumi.

Izstādē piedalās piecpadsmit mākslinieki un viņu vidū ir gan starptautiskas laikmetīgās mākslas zvaigznes – kā Džeremijs Dellers, Vilhelms Sasnals vai Ragnars Kjartansons, gan Eiropas mākslinieki ar šaurāku atpazīstamību, bet tikpat iedvesmojošām idejām un neizsīkstošu entuziasmu postmodernajā situācijā. Piedlīsies arī pašmāju mākslinieki, kuru darbi integrē Latvijas laikmetīgo mākslu starptautiskajā mākslas ainā – Ingu Ģibieti, Kasparu Zariņu, duetu, kurā strādā Laura Prikule un Eva Vēvere, kā arī Krišu Salmani, kurš šogad ir Latvijas paviljona mākslinieks Venēcijas biennālē.

Apmeklētāji varēs noskatīties britu Džeremija Dellera un Nika Abrahama filmu "Mūsu vaļasprieks ir Depeche Mode", kas veltīta slavenās grupas faniem visā pasaulē, arī Krievijā un Austrumeiropā. Izstādē būs konceptuālas instalācijas, ko speciāli Rīgas Mākslas telpai radīs beļģu māksliniece Tinka Pitorsa, čehu mākslinieks Mihals Škoda un vācu mākslinieks Kristians Helvings. Latviešu gleznotājs Kaspars Zariņš speciāli "Ingredients" gleznojis četras gleznas.

Tāpat būs iespēja redzēt martā Berlīnē pirmizrādīto projektu "Dom Novogo Byta", kas dodas pa pēdām spilgtajai krievu modernisma arhitektūrai Maskavā un fiksē tās pastāvēšanu mūsdienu Krievijā.

Starp izstādes autoriem ir Eiropas laikmetīgās mākslas biennāles "Manifesta 9" (2012) dalībnieki - Beļģijas mākslinieki Mārtens Vanden Einde, Ketlīna Vermeira un Ronijs Heiremans. Vanden Einde apcer Eiropas politisko izzušanu, kā arī rada objektus no atkritumiem, kas izzvejoti no apokaliptiskajiem plastmasas "kontinentiem" visos zemeslodes okeānos. Vermeira un Heiremans videoinstalācijā "Rezidence. Derības uz dzīvi pēc nāves", citējot Gētes "Faustu" un filmējot Ķīnas postindustriālajā vidē, runā par vērtībām. Divi izstādes dalībnieki – vācu māksliniece Kristiane Fihtnere ar sociālu stāstu palīdzību, bet somu mākslinieks Ari Sārto ar intīmu psihofizisku procesu vērojumiem – pievēršas mūsdienu cilvēka patībai.

Izstāde "Ingredients" Rīgas Mākslas telpā būs skatāma no 27.aprīļa līdz 2.jūnijam.

Vēlās brokastis Rīgas Mākslas Telpā 28. aprīlī pulksten 12.00 – tikšanās ar "Ingredients" dalībniekiem Lorenzo Tripodi, Manuela Conti (Ogino:Knauss grupa), filmas "Dom Novogo Byta" autoriem, Christian Helwing, instalāciju "Jeff&John" un "Heaven and Hell" autoru un izstādes kuratori Ingu Šteimani.

Vēlās brokastis Rīgas Mākslas Telpā 26. maijā pulksten 12.00 – tikšanās ar "Ingredients" dalībniekiem Ingu Ģibieti, Evu Vēveri, Lauru Prikuli, Kasparu Zariņu un izstādes kuratori Ingu Šteimani.


Attēli:
Vilhelms Sasnals. Kadri no filmas "Ziggy", Super 8mm, 2003.
Džeremijs Dellers un Niks Abrahams kadrs no filmas filmas "Our hobby is Depeche Mode", 2008. 45 min.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!