Daugavpilī dzimušā ASV mākslinieka Marka Rotko gleznas "Black on Maroon", kuru oktobrī sabojāja Vladimirs Umaņecs, restaurēšanai būs nepieciešams pusotrs gads. Kā vēsta ārvalstu mediji, gleznas bojājumi izrādījušies nopietnāki, nekā uzskatīts iepriekš.

Iepriekš tika lēsts, ka sabojāto gleznu jau pēc neilga laika varēs atkal izvietot Londonas Teita Modernās mākslas muzejā, jo tika vēstīts, ka vandalis gleznu sabojājis ar flomāsteru. Tomēr vēlāk noskaidrots, ka ļaundaris izmantojis tinti, kas ieēdusies darbā un skārusi vairākus Rotko mākslas darba slāņus.

Kā norādījuši eksperti, darba restaurēšanu īpaši apgrūtina tas, ka Rotko, kurš centies panākt īpašu krāsas dziļumu, uz audekla klājis līdz pat simts krāsu kārtu. Turklāt mākslinieks izmantojis dažādus materiālus – no līmes līdz plastmasai -, ko jaucis kopā ar krāsām. Restauratori pavēstījuši, ka šo iemeslu dēļ ir stipri ierobežota restaurēšanai derīgu vielu izvēle.

Jau vēstīts, ka Umaņecs gleznu sabojāja, uz tās melnā laukuma labajā apakšējā stūrī atstājot grafiti tekstu "tag" tehnikā " Vladimir Umanets, a potential piece of yellowism" ("Vladimirs Umaņecs, potenciāls jelovisma darbs"). Vēlāk viņš laikrakstam "Guardian" esot sacījis, ka šādi esot uzlabojis Rotko gleznu.

Internetā publicētā manifestā jelovisms ir raksturots kā mākslinieciska kustība, kuru vada Vladimirs Umaņecs un Marcins Lodiga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!