Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pasaulslavenā mākslinieka Marka Šagāla glezna, kas pirms 30 gadiem tika nozagta kāda pāra dzīvoklī Ņujorkā, ir atrasta un atdota šīs ģimenes mantiniekiem, ceturtdien paziņoja ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB).

1911. gadā tapusī Šagāla glezna "Otello un Dezdemona" 1988. gadā tika nozagta kopā ar citu mākslinieku, tostarp Ogista Renuāra un Pablo Pikaso, darbiem Ernesta un Rouzas Helleru dzīvoklī Manhetenā.

Eļļas glezna, kur parādīts Otello, skatoties uz guļošu Dezdemonu, pērn tika atrasta pēc tam, kad kāds vīrietis Mērilendas štatā sazinājās ar FIB.

Vīrietis vērsās pie FIB pēc neveiksmīga mēģinājuma nodot šo gleznu kādai mākslas galerijai Vašingtonā. Galerijas īpašniekam radīja aizdomas dokumentācijas trūkums par gleznas autentiskumu un izcelsmi.

Mērilendas iedzīvotājs bija ieguvis gleznu astoņdesmito gadu beigās vai deviņdesmito gadu sākumā no vīrieša, kurš to bija nozadzis Helleru dzīvoklī.

Zaglis, kuram bija regulāra piekļuve ēkai, apzaga dzīvokļus īrnieku prombūtnes laikā. Helleri tika apzagti sava atvaļinājuma laikā.

FIB paziņoja, ka Mērilendas iedzīvotājs gadiem ilgi bija glabājis gleznu pašdarinātā kastē bēniņos. Noilguma iestāšanās dēļ ne viņam, ne zaglim netiks izvirzītas apsūdzības.

Helleri, kuri nopirka gleznu divdesmitajos gados, ir miruši, bet viņu mantinieki plāno pārdot šo mākslas darbu izsolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!