Foto: DELFI
Šogad Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) no 14. decembra līdz 29. decembrim jau devīto gadu notiks viens no spilgtākajiem notikumiem mākslas jomā izstāde - gadatirgus - labdarības akcija "Jarmarka", portālu "Delfi" informē projekta organizatori un LMA pārstāvji.

Projekta organizatori vēsta, ka LMA telpas jau smaržojot pēc eļļas krāsas un LMA Lielā aula piepildīta ar aptuveni 15 000 mākslas darbu, kurus "Jarmarkas" apmeklētāji varēs ne tikai apskatīt, bet arī iegādāties.

Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs norāda: "Man ir liels gandarījums par to, ka "Jarmarka" šogad notiek jau devīto reizi un kā liels pozitīvs spēks sniedz iespēju studentiem parādīt savus studiju darbus un ikvienam apmeklētājam apskatīt studentu paveikto un iegādāties to, kas visvairāk iekritis sirdī. Ja iepriekšējos gados daļa no "Jarmarkas" ienākumiem tika veltīta Latvijas Mākslas akadēmijas vēsturisko telpu restaurācijai, tad šogad svārstīgā Latvijas laika prognoze ir ieviesusi labo darbu sarakstā neparedzētas izmaiņas. Mūsu "neklātienes students" Ziemeļu vējš rudens vētrās apskādējis Akadēmijas jumtu, kura labošana prasa lielus līdzekļus. Tieši šajā reizē, saskaroties ar pēkšņām grūtībām, "Jarmarkas" labdarības budžets būs neliels, bet būtisks atbalsts remontdarbu veikšanā. Novēlu "Jarmarkai" vislabvēlīgāko laika prognozi, saules mūžu un drošu jumtu virs galvas ik gadu."

Katru gadu daļa no "Jarmarkas" ienākumiem tiek veltīta restaurācijas darbu veikšanai Latvijas Mākslas akadēmijā. Pēdējā gada laikā Mākslas zinātnes nodaļas Restaurācijas apakšnozares studenti pasniedzēju vadībā rūpīgi strādājuši pie ēkas dienvidrietumu korpusa kāpņu telpu, blakus telpu un galvenā korpusa vestibila restaurācijas, kas ļāvis vismaz daļai no Latvijas Mākslas akadēmijas telpām atgriezt to sākotnējo burvību. Kā jau atzīmējis Latvijas Mākslas akadēmijas rektors, ņemot vērā vētras nodarītos postījumus Akadēmijas jumtam, šogad "Jarmarkas" labdarības līdzekļi tiks izmantoti, lai daļēji segtu jumta remontdarbu izmaksas, norāda projekta organizatori.

Par izstādi dalās domās Latvijas Mākslas akadēmijas Ārlietu un izstāžu daļas vadītāja Elīna Ģibiete: "Studentu darbu labdarības gadatirgus Jarmarka nu jau kļuvis par Latvijas Mākslas akadēmijas neatņemamu sastāvdaļu. Sirsnīgā Ziemassvētku noskaņa, ko tas atnes, jūtama jau labu laiku iepriekš - sākot ar  Jarmarkas komandas sparīgo rosību, cerību pārņemtajiem studentiem, vienmēr satraukuma un prieka pilnajiem Jarmarkas atvēršanas svētkiem un tad ar tik enerģizējošo skaņu un sajūtu kokteili, kas caurstrāvo katru tās dienu. Ziemassvētku smarža, sirsnība un siltums, laba mūzika un vārdi, smaidīgi cilvēki un radoša atmosfēra ir sajūtas, kas man saistās ar Jarmarku. Un kad Ziemassvētku vakara šķovētos kāpostus lieku jauniegādātā, kāda studenta darinātā bļodā, manī sarosās kluss prieks, ka daļa manis ir klātesoša šīs izcilās kultūras pērles restaurācijā."

"Jarmarka" darbu sāks 14. decembrī, pulktsen 11 un tupināsies līdz pat 29. decembrim. Izstāde būs atvērta katru dienu no pulkten 11 līdz pulksten 20. No 24. līdz 24. decembrim arī "Jarmarkai" būs brīvienas. Ieeja pasākumā - bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!