Foto: TASS/Scanpix/LETA

Santpēterburgā trešdienas, 28. aprīļa rītā, uz kādas centra transformatoru būdas sienas garāmgājēju acīm atklājies ielu mākslas darbs, kurā redzams opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs un paraksts – "Jaunā laika varonis".

Kā vēsta "Reuters", gleznojums pāris stundu laikā aizkrāsots, taču to paspējuši iemūžināt ārvalstu fotoaģentūru fotogrāfi.

Sienas gleznojumā Krievijas prezidenta Vladimira Putina dzimtajā pilsētā redzams smaidošs Navaļnijs, kurš rāda mīlestības žestu – sirsniņu. Nav zināms, kurš ir gleznojuma autors.

Kā vēsta ārvalstu mediji, policija pie ielu mākslas darba ieradusies ap pulksten 9 pēc vietējā laika, bet drīz pēc tam klāt bijuši arī strādnieki, kas Navaļnija portretu aizkrāsojuši ar dzeltenbrūnu krāsu.
Jurists Aleksejs Navaļnijs ir Kremļa kritiķis un viens no slavenākajiem Krievijas opozicionāriem, kurš plaši pazīstams kļuva 2008. gadā, kad savā blogā sāka rakstīt par korupciju Krievijas lielajos valsts uzņēmumos. 2013. gadā viņš ieguva otro vietu Maskavas mēra vēlēšanās un ir sācis cīņu par dalību 2018. gada prezidenta vēlēšanās.

Pagājušā gada 20. augustā Navaļnijam kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22. augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite". 2. septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa indēšanas stāv Kremlis, kas to vairākkārt noliedzis.
Pēc atgriešanās no Vācijas Navaļņijs 17. janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā.
Šā gada 2. februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!