Foto: Publicitātes foto
Jāņa Rozes apgādā sērijā "Mākslas pamati" ir iznākusi Dženetas Reboldas Bentonas "Kā saprast mākslu".

Ievērojamā britu izdevniecība "Thames & Hudson", kuras paspārnē top šī sērija, jauno grāmatu piesaka gana ambiciozi: "Šis ceļvedis mākslas vēsturē rosina jautājumus un diskusijas. Ja vēlaties saprast mākslu, bet jums ir laiks tikai vienai grāmatai, tad šī būs īstā."

Pablo Pikaso, iespējams, visietekmīgākais 20.gadsimta mākslinieks, ir teicis, ka mākslas uzdevums ir notraukt no mums ikdienības putekļus. Vizuālā māksla rosina domāt un bagātina mūsu dzīvi daudzos dažādos veidos - piedāvājot inovatīvas idejas, prieku par skaistumu un veselu emociju spektru; tiesa, reizēm tā mēdz būt arī mulsinoša. Kā norāda izdevēji Latvijā, grāmata "Kā saprast mākslu" sniedz skaidru, kodolīgu priekšstatu par dažādu vizuālās mākslas veidu kopīgajiem pamatprincipiem, palīdzot lasītājam domāt par mākslu vērīgi, pētīgi un kritiski. Izkopjot savu mākslas izpratni, mums ir daudz vieglāk uztvert koncepcijas, kas nav formulētas vārdos.

"Dženeta Rebolda Bentona piedāvā daudz dažādu ideju, kā veicināt prasmi ieraudzīt, tulkot un baudīt mākslu, ilustrējot savus ieteikumus ar piemēriem no visas pasaules. Bentona pēta, kā mākslinieki izmantojuši mākslas pamatelementus un eksperimentējuši ar materiāliem un tehnikām. Viņa skaidro konkrēta radošā stila izvēli un attēlojuma veidu, kā arī mākslas darbu nolūku un nozīmi. Nodaļā, kas veltīta sešiem ietekmīgiem dažādu gadsimtu māksliniekiem, autore piedāvā fascinējošu ieskatu radošās vides dažādībā un iepazīstina ar sešiem atšķirīgiem daiļrades ceļiem," raksta Jāņa Rozes izdevniecības pārstāvji.

Dženeta Rebolda Bentona ir emeritētā mākslas vēstures profesore Peisa universitātē Ņujorkā, viņa līdz šim sarakstījusi astoņas grāmatas un apmēram divus dučus mākslai veltītu publikāciju. Viņa divkārt saņēmusi Fulbraita stipendiju pētniecībā. Studējusi Džordža Vašingtona universitātē un Kornela universitātē, bet doktores grādu ieguvusi Brauna universitātē.

Grāmatu no angļu valodas tulkojusi Renāte Punka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!