Foto: Ginta Zīverte
Kultūras centra "Siguldas devons" izveidotajās koprades laboratorijās "Daba", "Pilsēta" un "Nākotne" skatāmas jaunas ekspozīcijas.

Kā informē "Dabai veltītajā laboratorijā var iepazīties ar tekstilmākslinieces Ievas Krūmiņas darbu izstādi "Pļava" I,II. Caur māklsinieku Gata Kreicberga un Johannas Lohrengel kinētiskās skulptūras "Tumšredzis" visu paredzošo aci, Nākotnes laboratorijā iespējams ielūkoties potenciālajos un iespējamos scenārijos par nākotni. Savukārt, Pilsētas laboratorijā skatāma siguldiešu veidota foto projekta "Trešā acs" noslēdzošā ekspozīcija. Koprades laboratoriju ekspozīcijās šobrīd skatāmi mākslas darbi, kas aktualizē dabas-cilvēka-tehnoloģiju sinerģijas un ilgtspējīgas dzīvošanas tēmas.

Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā Dabas laboratorijā skatāma tekstilmākslinieces un Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas katedras vadītājas Ievas Krūmiņas darbu izstāde "Pļava" I,II. Zeltainās, trauslās smilgas un zāles stiebrus māksliniece veidojusi īpašā autortehnikā, darbā izmantotais izejmateriāls ir polietilēns – PET atkritumi. Izstādes darbos atspoguļotais pretrunīgais savienojums, kur vieglu formu smilgās ievītas urbānas, laikmetīgas celtnes, skatītājam piedāvā ienirt pārdomās par dabas patiesi trauslo skaistumu.

Nākotnes laboratorijā skatāma kinētiskā skulptūra "Tumšredzis", kuru radījuši mākslinieki Gatis Kreicbergs un Johanna Lohrengel. Skulptūra ir veidota no sadzīves atkritumiem, no ledusskapja, caurulēm, koksnes pārpalikumiem un atmiņām par vecām lietām. Tā, līdzīgi kā zīlnieks, attēlo vīzijas par iespējamo nākotnes noslīkšanu atkritumos un prognozē, ka paši esam savas nākotnes zagļi, ja nemeklēsim risinājumus. "Tumšredzis" aicina apmeklētājus ieskatīties nākotnē un padomāt par vides resursu pārdomātu izmantošanu un ilgtspējīgas domāšanas nozīmību.

Sigulda nav tikai ierastie skati pastkartēs. Foto projekta "Trešā acs" ietvaros dažādu paaudžu un profesiju siguldieši dalās ar sev īpašajām vietām pilsētā, iemūžinot tās analogo foto filmiņu kadros. Šoreiz, foto projekta noslēdzošajā daļā, ekspozīcijā būs apskatāmi kultūras centra "Siguldas devons" kolēģu un ģimenes locekļu uzņemtie foto mirkļi, ar sev mīļajām vietām pilsētā.

Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā, jau no februāra vidus, apmeklētājiem pieejama vide, kurā ir iespēja veidot dialogu par vietu kurā dzīvojam un lai sniegtu ieguldījumu pilsētas veidošanā. Koprades laboratorijās Daba. Pilsēta. Nākotne. ( Nature, Urban, Future ) abpusējai mijiedarbībai ir liela nozīme, īpaši šajā laikā, kad kultūras telpas ir slēgtas apmeklētājiem. Ar aicinājumu #DariSavuPilsētu laboratorijas aicina siguldiešus un Siguldas viesus runāt par nozīmīgām tēmām mākslas valodā. Mākslas ekspozīcijas un plānotie mākslas projekti koprades laboratorijās, Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā, būs apskatāmi līdz 3. jūnijam

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!