Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vienas no slavenākajām pasaules altārgleznām – Ģentes "Dieva jērs" Beļģijā – restaurācija pārsteigusi daudzus mākslas cienītājus un kritiķus. Gleznā redzamajai aitai ir ārkārtīgi līdzīgas acis cilvēka acīm, ziņo "The Guardian".

Altārglezna, kuru 1432. gadā pabeidza brāļi – slavenie gleznotāji Hūberts un Jans van Eiki ir 15. gadsimta šedervs Sv. Bavo katedrālē Beļģijā, Ģentē. Darbu uzskata par pirmo pasaulslaveno eļļas tehnikā gleznoto darbu, kas ieguvusi pasaules slavu. Tas ir viens no zagļu iekārotākajiem darbiem, kas ir ieinteresējis dažādas varas un garnadžus jau kopš gleznas radīšanas laika. Savulaik bijusi pat ideja altāri dāvināt Anglijas karalienei Elizabetei I, kā pateicību par atbalstu cīņā pret spāņu kundzību.

Gadsimtiem ilgi gleznas centrālajā daļā ar nosaukumu "Dieva jēra pielūgšana" bija attēlota godprātīgā aita (Dieva jērs), kas upurēta uz altāra, simbolizējot Jēzu Kristu.

1550. gadā aitu pārgleznoja cits mākslinieks, taču nu pēc restaurācijas glezna ir ieguvusi oriģinālo izskatu. Tagad aita ieguvusi spožākas, lielākas acis un atguvusi spilgtākas krāsas, atkal izceļot rozā degunu. Belģijas "Royal" kultūras mantojuma institūts (RICH) (Belgium's Royal Institute for Cultural Heritage), kurš vadīja restaurāciju, vēstījis, ka trīs gadu laikā virskārtas krāsas tika noņemtas pakāpeniski, lai atklātu oriģinālās krāsas.

Vairāku miljardu dolāru liels gleznas atjaunošanas projekts, kas tiek uzskatīts par Eiropas mākslas šedevru, sākās 2012. gadā. Glezna tikai nesen sāka piesaistīt uzmanību sociālajos portālos. Cilvēki ir pārsteigti par jēra atjaunoto izskatu, tas tagad līdzinās cilvēka, nevis dzīvnieka sejai. Citi uzskata, ka būtu bijis labāk, ka glezna netiktu atjaunota.

Glezna kopš 24. janvāra atkal ir apskatāma Sv. Bavo katedrālē, kur tā būs pieejama publiskai apskatei.

Foto: AFP/Scanpix/LETA
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!