Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ķīniešu mākslinieks un disidents Ai Veveijs (Ai Weiwei) radījis īpaša dizaina sejas maskas. Tās tiks tirgotas, lai vāktu naudu Covid-19 apkarošanai.

Maskas ir pieejamas "eBay" un būs nopērkamas līdz šā gada 27. jūnijam. Vienas maskas cena ir 50 ASV dolāru, savukārt četru masku komplekts ir nopērkams par 300 dolāriem, savukārt 20 masku kolekcija ar Ai Veveija dizainu maksā 1500 dolāru.

Visi no masku pārdošanas gūtie ienākumi tiks vienādās daļās ziedoti organizācijām "Human Rights Watch", "Refugees International", "Doctors Without Borders".

Ai Veveijs šobrīd strādā pie dokumentālās filmas par pandēmiju. Iecere par īpašo masku dizainu radusies kādā vakarā, vēl aprīlī, kad viņš kopā ar dēlu veidojis griezumus uz linoleja. Tad arī izgriezts zīmējums ar paceltu vidēju pirkstu, kas nu rotā jauno masku. Līdzās šim izaicinošā žesta zīmējumam tapuši arī citi masku dizaini.

View this post on Instagram

A post shared by Ai Weiwei (@aiww) on Apr 28, 2020 at 1:26pm PDT


Kā "The New York Times" pastāstīja mākslinieks, viņš vēlējies kaut ko darīt, nevis tikai sēdēt un gaidīt kā paiet laiks.

Masku dizaina tapšanas process iemūžināts video, kas publicēts mākslinieka oficiālajā "Instagram" kontā.

Ai Veivejs ir viens no labāk zināmajiem mūsdienu ķīniešu māksliniekiem, kurš šobrīd dzīvo Berlīnē. Viņš pazīstams arī kā skaļš Ķīnas politikas un varas kritiķis. 2011. gadā viņš Ķīnā slepeni tika turēts 81 dienu ilgā apcietinājumā.

View this post on Instagram

The COVID-19 pandemic is a humanitarian crisis. It challenges our understanding of the 21st century and warns of dangers ahead. It requires each individual to act, both alone and collectively. It is not enough to reflect on the new conditions and while away the time without fully inhabiting this moment. Actualizing one's inner need to participate gives life during COVID a new meaning. This is why I am always involved. I refuse to accept any part of life as a complete loss. Our small individual act becomes powerful when they are part of the social response. An individual wearing a mask makes a gesture; a society wearing masks combats a deadly virus. And a society that wears masks because of the choices of individuals, rather than because of the directive of authorities, can defy and withstand any force. No will is too small and no act too helpless. —Ai Weiwei Sales of Ai Weiwei MASK will benefit equally Human Rights Watch, Refugees International, and Médecins Sans Frontières. Producer: Ai Weiwei Studio @aiww Curator: Alexandra Munroe @alexandramunroe Advisor: Greg Hilty, Lisson Gallery @lisson_gallery To purchase and for more information, please visit https://www.ebay.com/aiweiweimask #aiweiweimask #oneformany
A post shared by Ai Weiwei (@aiww) on May 28, 2020 at 12:38am PDT
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!