Daugavpils rajona Naujenes pagastā, Slutišķu sādžā, piektdien, 26.oktobrī, atklās etnogrāfisko brīvdabas muzeju, informēja Naujenes novadpētniecības muzeja direktore Svetlana Gavrilova. Gavrilova stāstīja, ka Slutišķu sādžā atrodas pirms 100 gadiem celtas koka mājas, senāk Slutišķos bijusi viduslaiku cilvēku apmetne un ir kapsēta. Slutišķu vecticībnieku mājas ekspozīcija atrodas Daugavas krastā blakus dabas parkam "Daugavas loki" un podnieku darbnīcai.
Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Slutišķu vecticībnieku ekspozīcija un Naujenes novadpētniecības muzejs būs bāze vides izglītības programmas realizācijai, kuru atbalstījis Vides aizsardzības fonds, piešķirot 4300 latu.

Gavrilova pastāstīja, ka vides izglītības programmas ietvaros plānots stāstīt un praktiski rādīt seno latgaļu dzīvesveidu, dabu, etnogrāfiju un arheoloģiju. Slutišķu sādža tam esot ļoti atbilstoša vieta. Programmas realizācijai ir iegādāti datori, kodoskopi un cita infrastruktūra, kas atrodas muzeja galvenajā ēkā - Naujenes novadpētniecības muzejā.

Ar vides aizsardzības fonda atbalstu ir izdota arī grāmata ""Naujenes pagasts", kurā apkopoti pieci zinātniskie darbi par Slutišķu sādžu, Dinaburgu - Daugavpils priekšteci, Marijas taku Juzefova parkā un dabas parku "Daugavas loki". Slutišķu vecticībnieku māja ir viena no Naujenes novadpētniecības muzeja ēkām. Muzejā ir vēstures, etnogrāfijas un dabas ekspozīcijas. Nākamgad maijā muzejs atzīmēs piecu gadu jubileju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!