Foto: Publicitātes foto

Starptautiskajā laikmetīgās mākslas izstādē "Draudzības (re)konstrukcija", kas bijušajā VDK ēkā notiks projekta "STŪRA MĀJA. Lieta Nr. 1914/2014" ietvaros, piedalīsies arī mākslinieks no Ukrainas – Nikita Kadans, vēsta izstādes rīkotāji.

Kadans ir mākslinieku apvienības "R.E.P." (Revolucionārā eksperimentālā vieta) biedrs un "HUDRADA" kuratoru un aktīvistu grupas dalībnieks. Viņa projekts "Procedūru kabinets" ir par policijas veiktajām spīdzināšanām, kas mūsdienu Ukrainā kļuvušas par plaši izplatītu parādību.

"Varētu arī teikt, ka šis projekts ir par ķermeni kā kaut ko personisku (neatsavinātu), kā kaut ko privātu (apmaiņas objektu) un kā kaut ko, kas eksistē sabiedrības labumam (uzticēts formās tērptiem profesionāļiem)," raksta pats mākslinieks.

Apdrukātu suvenīru šķīvju komplektā attēlotas policijas spīdzināšanas metodes, kā arī Jekaterinas Miščenko un Nikitas Kadana elektroniskās sarakstes teksts. Zīmējumu didaktiskais raksturs stāsta par cilvēku kolektīvo atbildību, kuri, lai gan zina par spīdzināšanām, tomēr klusē, vienlaikus jūtoties vainīgi par to, kas notiek "pustumsā".

Nikita Kadans (1982) ir absolvējis monumentālās glezniecības nodaļu Kijevas Nacionālajā mākslas un arhitektūras akadēmijā. Kadans tika nominēts Pinčuka Mākslas centra balvai 2009. gadā un to ieguva 2011. gadā.

Jaunais Ukrainas mākslinieks piedalījies Ukrainas un ārzemju izstādēs: "Brīvības alkas. Māksla Eiropā pēc 1945. gada" "Palazzo Reale" Milānā, "Nākamās paaudzes mākslas balva. Venēcija 2013", "Labākie laiki, sliktākie laiki – atdzimšana un apokalipse laikmetīgajā mākslā" Pirmajā Kijevas biennālē "Arsenale 2012" un citās.

Vairāk par izstādi "Draudzības (re)konstrukcija":

Izstādē tiks aktualizētas un mākslinieciskiem paņēmieniem pētītas situācijas, kurās lielvaru pārstāvji noslēdz "draudzību" ar mazākām valstīm un sabiedrības grupām, kā tas notika, piemēram, PSRS lielajā "tautu draudzībā" vai ASV militārajā klātbūtnē Islandē.

Šīm un citām situācijām katrai ir raksturīga īpaša sadzīves atmosfēra, kas savas pēdas atstājusi gan cilvēku mentalitātē, gan arī viņu apdzīvotajā vidē.

Izstādē "Draudzības (re)konstrukcija" piedalās Daniels Fukss un Geo Fuksa (Vācija), Nikita Kadans (Ukraina), Sandra Krastiņa un Kristaps Epners (Latvija), Albans Muja (Kosova), apvienība "ORBĪTA" (Latvija), Tanels Randers (Igaunija), Spessi (Islande) & Ēriks Posers (Zviedrija), Nomeda un Ģedimins Urboni (Lietuva), Jūhans Vernts un Monika Marklingere (Zviedrija) un Helēna Vikstrema (Zviedrija).

Izstādes kuratori ir mākslas zinātnieces Inese Baranovska un Aisa Sigurjonsdotira, Inga Lāce, Kārlis Vērpe un Kitija Vasiļjeva. Izstādi organizē biedrība "Mākslas telpa".

Vairāk par projektu "STŪRA MĀJA. Lieta Nr. 1914/2014":

VDK ēka jeb Stūra māja Latvijas okupācijas piecdesmitgadē kļuva par totalitārās varas spilgtāko simbolu un tā joprojām ir pagājušā – totālo karu, masu represiju un genocīda – gadsimta relikts 21. gadsimta Rīgā.

2014. gads ir īstais brīdis, lai mainītu Stūra mājas likteni, lai atvērtu durvis un saskartos ar ēkā ieslēgto pieredzi, likteņiem, tos pilnībā apzinoties, izprotot un pārradot, norāda projekta veidotāji.

Stūra māja būs atvērta no 1. maija līdz 19. oktobrim, piedāvājot apmeklēt Okupācijas muzeja iekārtoto ekspozīciju (ieeja bez maksas), ekskursiju "Čekas pagrabos" gida pavadībā un piecas izstādes – "Draudzības (re)konstrukcija", "Latvieša koferis", "Par spīti visam", "10 lietu stāsti par cilvēku un varu" un "Liktens lietu muzejs", kas no dažādiem skatpunktiem traktē cilvēka un varas attiecības pagātnē, kuras joprojām iespaido mūsu šodienas apziņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!