Foto: Margarita Ogoļceva, LLMC, 2018

Septembrī Rīga cirka telpās norisinās jau desmitais laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit", šogad kā vadmotīvu izceļot jēdzienu "ārpuszemes" (outlands). Viens no darbiem, kas tapis īpaši šā gada festivālam un, iespējams, norises vietā arī paliks, ir sudāniešu izcelsmes mākslinieka Kasiusa Fadlabi sienas gleznojums "Tirailleurs Senegalais" Rīgas cirka pagalmā.

Kasiuss Fadlabi ir mākslinieks no Sudānas, kas šobrīd dzīvo un strādā Oslo, kur vada Hartūmas laikmetīgās mākslas telpu. Tā ir kļuvusi par sava veida "Ārpuszemi", par patvērumu māksliniekam, kas mēģina iedzīvoties norvēģu sabiedrībā. Hartūma ir mainīga telpa, kas funkcionē kā bārs, izstāžu zāle vai performanču vieta, kā mājvieta sociālām un politiskām utopijām.

Kasiuss darbojas ar dažādiem medijiem – glezniecību, mūziku, tekstu, performanci, aicinot palūkoties uz dažādu rasu cilvēku ekspluatācijas vēsturi un bieži vien sastopamo slēpto Skandināvijas sabiedrības liekulību attieksmē pret "citu", pret šajā labklājības zemē neiederīgo.

Festivālā "Survival kit 10.0" Kassiuss Fadlabi uz sienas Rīgas cirka pagalmā radījis sienas gleznojumu, kurā redzami divi eņģeļi ar paceltiem zobeniem, kas sargā suni. Eņģeļi, kurus veido aplikatīvi krāsu laukumi, veidoti kā atsauce uz Etiopijas Koptu baznīcas seno glezniecības tradīciju un atgādina par to, kā afrikāņu māksla bruģējusi ceļu šodienas eiropocentriskās laikmetīgās mākslas vēsturei.

Kasiuss stāsta, ka šāda gleznošanas tehnika viņa dzimtenē joprojām sastopama gluži sadzīviskā formātā. Piemēram frizētavā uz sienas šādā manierē uzgleznotas vairākas galvas ar dažādām frizūrām. Klients tad var izvēlēties kādu no piedāvātajiem matu griezumiem. Tā kā gleznojumi ir visai abstrakti, attēlam ar to, kas darās uz frizētavas apmeklētāja galvas, nav visai liela saistība. Bet beigās lielākoties visi ir apmierināti un laimīgi, jo galvenais jau nav līdzība, bet iztēle.

Tikmēr Fadlabi sienas gleznojumā eņģeļiem pa vidu gozējas sunītis, kas ļoti atgādina slaveno Laiku – vienu no pirmajiem dzīvniekiem, kas devās izplatījumā uz kosmosa kuģa "Sputņik 2" borta. Pēc pāris lidojuma stundām Laika gāja bojā no pārkaršanas, kļūstot par simbolu gan padomju kosmosa programmas nežēlībai, gan tā laika ideoloģijas triumfam par katru cenu.

Foto: Publicitātes foto. Mākslinieks Kassius Fadlabi

Laikas skumjais liktenis mums atgādina par vēl kādu atsauci – neskaitāmajiem dzīvniekiem, kas tikuši ekspluatēti Rīgas cirkā izklaides vajadzībām. Pēc daudzskaitlīgajiem protestiem 2016. gadā tika pieņemts lēmums Rīgas cirkā, līdzīgi kā citur pasaulē, pārtraukt dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs. Tagad Rīgas cirks pievienojies pasaulē populārajam jaunā cirka virzienam bez dzīvnieku izmatošanas, kļūstot par jaunu starpdisciplināru kultūras telpu Rīgas vidē. Un etiopiešu eņģeļi turpina sargāt sunīti Laiku uz Rīgas cirka pagalma sienas, lai nekas slikts ar viņu un citiem zvēriem turpmāk šajā vietā nenotiktu.

Atgādinām, ka festivāls "Survival Kit" savā 10. jubilejas gadā norisināsies divās daļās – pirmā norisinās jau šobrīd – no 6. līdz 30. septembrim. Savukārt otrā daļa gaidāma nākamā gada pavasarī, Pārdaugavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!