Foto: DELFI.ee
Pagājušajā nedēļā, 19. jūnijā, Tallinā durvis vērusi starptautski pazīstamā laikmetīgās fotogrāfijas centra "Fotografiska" filiāle. Līdz šim plaši pazīstama bija "Fotografiska" Stokholmā, kas tur darbojas kopš 2010. gada.

Tallinā "Fotografiska" tika atklāta ar fotogrāfu Džimmija Nelsona (Lielbritānija), Anjas Niemi (Norvēģija), Annas Stinas Treimundas (Igaunija) un Penti Sammallahti (Somija) darbu izstādēm.

"Ideja Tallinā atvērt pasaules klases fotomākslas centru man radās jau 2012. gadā, kad apmeklēju Fotogrāfijas bibliotēku Stokholmā," stāsta Mārja Lorenca, viena no "Fotografiska Tallinn" dibinātājām un izstāžu kuratore. "Esmu priecīga, ka šis ceļojums saveda mani kopā ar domubiedriem, kuri noticēja manai idejai un ar kuriem kopā šobrīd varam kopā vērt šī fotomākslas centra durvis."

Tallina ir pirmā vieta ārpus Stokholmas, kur tiek atvērta "Fotografiska" filiāle, taču šobrīd tiek plānots atvērt fotomākslas centrus arī Ņujorkā un Londonā.

"Fotografiska Stockholm" iemantojusi starptautisku atpazīstamību kā ietekmīgs laikmetīgās fotogrāfijas centrs, ar savām ekspozīcijām piesaistot uzmanību un sabiedrībā rosinot diskusijas. Kopš tā atklāšanas 2010. gadā tur notikušas 190 izstādes, tur bijuši aplūkojami tādu mākslinieku kā Annija Leibovica, Ervings Penns, Helmuts Ņūtons, Sāra Mūna, Niks Brandts, Gass van Sants un Andress Seranno darbi.

Tallinas "Fotografiska" ir gan izstāžu zāles, gan telpas pasākumiem, gan kafejnīca un restorāns, kā arī suvenīru veikals. Kopumā jaunā fotomākslas centra telpas ir 2500 kvadrātmetru plašas, no tiem 1200 kvadrātmetri ir izstāžu telpas.

"Mēs ticam fotomākslas spēkam vienot sabiedrību un pievērst uzmanību dažādām tēmam. Ar fotogrāfijām mēs stāstīsim stāstus, atklāsim jaunas perspektīvas, ko nedrīkst ignorēt, vienalga, vai tās būtu skaistas vai sāpīgas, pārsteidzošas vai neērtas," pauda "Fotografiska Tallinn" direktore Margita Āsmeia.

"Fotografiska Tallinn" izveidota par privātiem līdzekļiem. To dibinājuši četri igauņu uzņēmēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!