Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien, 18. jūlijā, no pulksten 19.30 līdz pat 3 rītā Tallinas ielas kvartālā notiks otrā no jūlijā plānotajām Laikmetīgās mākslas ceturtdienām, portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji.

Koncepts visām ceturtdienām ir vienots – radošas aktivitātes bērniem, izglītojoša lekcija par laikmetīgo mūziku, galvenais notikums – šoreiz tā būs grupas "Nikto" līdera Aleksandra Aleksandrova performance, dažādi dīdžeji, pārsteigums.

Arī šajā ceturtdienā notiks mākslinieces Martas Prēdeles "Flomīšu darbnīca" bērniem. "Ja mājās ir flomīši, ņemiet tos noteikti līdzi!" aicina māksliniece, "Ja nav, pateicoties "Otrās elpas" atbalstam, mums ir plāns B." Tāpat kā pirmajā ceturtdienā, arī šoreiz mazajiem viesiem būs iespēja uzrāpties īpaši bērniem radītajā klinšu sienā.

Visu pasākuma norises laiku no pusastoņiem līdz pat trijiem naktī par atbilstošo noskaņu kvartālā rūpēsies divi dīdžeji - Alisher un Tim. Tima muzikālo audeklu veido ambient; ethno-beats un downtempo, savukārt Alisher muzikālās ietkemes radušās dažādās zemēs: viņš ceļo un no katras vietas, kur ciemojas, paņem līdzi kaut ko neparastu.

Pianists un komponists Edgars Cīrulis lasīs lekciju par laikmetīgo mūziku. Tie, kas apmeklēja pirmo Edgara lekciju iepriekšējā ceturtdienā, zina, ka komponists ne tikai runā, bet arī ilustrē pateikto ar spontānām muzikālām improvizācijām. Iepriekšējā reizē lekcija notika ārā, ja būs labs laiks, arī šoreiz būs tāpat. "Improvizācija ir mākslas darba, runas veidošana izpildījuma procesā bez iepriekšējas sagataves. Mūziķim un māksliniekam improvizācija ieņem ļoti nozīmīgu lomu ikdienā, kā arī jaunu darbu radīšanā," stāsta Edgars, "Kā to var attīstītt? Kā sagatavoties nejaušībai un mirklim? Ir dažādi avoti, kuri var iedvesmot mūsu radošumu, kā arī ir dažādi paņēmieni un metodes, kas var veicināt apzinātu improvizētāja prāta attīstīšanu. Pētīsim arī, kā improvizācija var noderēt ikdienā, un kādas noderīgas īpašības mūsos tā veicina."

Šajā ceturtdienā Tallinas ielas kvartālā viesosies arī AKRA – eksperimentālās mūzikas pasākums, kurā "dzīvajā" uzstāsies SKD, savukārt ar saviem DJ setiem iepazīstinās Gediminas Jakubka (Patricia Kokett), Benas Trakimas (Hildå) un Fabrice (Aristids).

Ceturtdienas centrālais pasākums būs grupas "Nikto" līdera Aleksandra Aleksandrova uzstāšanās. "Klasisko ģitāru es sāku mācīties no 12 gadu vecuma. Ap to pašu laiku sāku arī rakstīt dziesmas un nodarboties ar skaņu ierakstiem. Ja runājam par manu muzikālo gaumi, tā vienmēr man ir bijusi eklektiska," saka Aleksandrs.

Pēdējo 15 gadu laikā viņš ir spēlējis tādās grupās kā "Fort Spencer" (industrial), "Forshpil" (klezmer/psychedelic rock), "Balkan Zoo" (balkanu folk), "Nepilngadīgā Anna" (folk prog), "Atomic Bouratinos" un citās. Aleksandra muzikālo ceļu ir ietekmējušas tādas leģendas kā Ennio Morricone, Vladimirs Visockis, "The Beatles", Ļeonids Fjodorovs un grupa "Аукцыон", Jegors Ļetovs un grupa "Гражданская Оборона", John Zorn, John Dowland, J.S.Bach, arī krievu un latino mūzika.

Ceturtdienas vakarā Aleksandrs "nodarbosies ar idiotisko (kā pretmetu idiomātiskai un ne-idiomātiskai) improvizāciju, izmantojot elektrisko ģitāru, balss, trompeti un elektroniku". Mūziķis cer, ka "klausītāji stundu ilgajā ceļojumā būs gatavi nonākt gan tumšās un neomulīgās, gan skaistās un mierīgās vietās".

Plānots, ka šajā ceturtdienā Tallinas ielas kvartāla rezidentu "Tre.So.Me" puišu vadībā notiks sietspiedes darbnīca – uz sava t-krekla varēsiet iegūt kādu no kvartālā redzamā sienas zīmējuma attēliem.

Pusnaktī Tallinas ielas kvartāla viesus sagaida ugunīgs pārsteigums no Kristapa Krolla. Pēc pusnakts – dejas.

Detalizētāka informācija par visiem pasākumiem – otrās Laikmetīgās mākslas ceturtdienas "Facebook" lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!