Foto: Inga Erdmane
Ar mākslinieces un fotogrāfes Ingas Erdmanes izstādi "Neredzamās pilsētas" 19. janvārī Tallinas kvartāla zālē "TUR_telpa" tiks atklāta ziemas izstāžu programma "No aukstuma gaismā".

Inga Erdmane izstādē prezentēs jaundarbus, kurus iedvesmojusi Tallinas ielas kvartāla izbalējusī vēsture, vēsta izstādes producente Džesika Petere.

Māksliniece izstādei radījusi jaunus darbus, kas veltīti Tallinas ielas kvartālam, tā vēsturei un tam, kā laika gaitā atmiņas izplēnējušas par to, kā bijis agrāk. Izstādes kurators - Edvards Shautens.

Mākslinieces interese par sistēmām un struktūrām bieži ir vērsta uz to robežām, kas paredz indivīdu iekļūšanu teritorijās, kas ir atstātas novārtā un to atmiņas pamestas zudībai. Darbam "Neredzamās pilsētas" Erdmane pētīja arhīvus, intervēja aculieciniekus, kuri pieredzējuši Tallinas ielas kvartālu kā Rīgas sanitārā transporta autobāzi ar depo un garāžām, kā arī apkopoja fotogrāfijas no privātām un publiskām kolekcijām. Jo dziļākā vēsturē viņa devās, jo grūtāk bija iegūt skaidru priekšstatu par to, kā te ir bijis agrāk.

Erdmanes interese par fotogrāfijas materialitāti viņu bieži mudina praktizēt dažādas tehnikas, šajā gadījumā pētniecības procesā atrastās fotogrāfijas ir deformētas un pakļautas ķīmiskām reakcijām. Kopā ar lielformāta fotogrāfijām viņa mēģina izstāstīt apslēpto stāstu, kas nav līdz galam noskaidrots. To joprojām ir apracis laiks un skatītājs tiek aicināts apcerēt kāds tas varēja būt, pirms kļuva par daļu no neredzamās pilsētas, ko apvij pagātne, raksta izstādes veidotāji.

Erdmanes izstāde būs skatāma "TUR_telpas" pilnveidotajā zālē. Tajā Japāņu arhitekts Reidži Kobajaši (Reiji Kobayashi) ir projektējis 5x5x5 metru lielu boksu, kas paredzēts tikšanās, iesaistīšanās un apmaiņas veicināšanai. Lai izstrādātu šīs vietas interjeru, mijiedarbību ar pārējo telpu un izstādēm tika aicināti mākslinieki Estere Betija Grāvere, Reinis Lodziņš un Kristina Rezvoh.

Inga Erdmane ir absolvējusi Hāgas Karaliskās mākslas akadēmijas Fotogrāfijas nodaļu un studējusi psiholoģiju Rīgā. Mākslinieci interesē sabiedrība, cilvēce
kopumā un to mijiedarbība ar indivīdu. Ingas galvenais atskaites punkts ir notikumu dokumentēšana un dokumentālā naratīva interpretācija instalācijās. Vairākos projektos viņa ir cieši sadarbojusies ar mākslinieku un horeogrāfu Edvardu Shautenu, kurš ir šīs izstāžu sērijas "No aukstuma gaismā" kurators.

Viņas darbi atrodas Igaunijas Mākslas muzeja kolekcijā Tallinā, Igaunijā. Māksliniece arī izdevusi sešas grāmatas, no kurām viena atrodas Fotogrāmatu muzeja kolekcijā Ķelnē, Vācijā. Piedalījusies grāmatu mesēs un izstādēs Latvijā, Francijā, Nīderlandē, Beļģijā un citviet.

Laikmetīgās mākslas izstāžu zālē "TUR_telpa" atrodas Tallinas iela 10, Rīgā. Izstādes atklāšana notiks 19. janvārī pulksten 18.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!