Foto: Kadrējums no Tērbatas studentu biedrības "Pīpkolonija" grupas attēla. Foto: V. Malinovskis

No 5. marta līdz 30. aprīlim Igaunijas Rakstniecības muzejā Tartu norisināsies Latvijas Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) izstāde "Eduards Veidenbaums – neiespējamais dzejnieks", portālu "Delfi" informē RMM pārstāvji.

Izstāde ielūkojas pirmā latviešu modernā dzejnieka īsās dzīves pavērsienos, meklējot arī atbildi uz jautājumu, kāda nozīme viņa neilgajā mūžā bija Tērbatas universitātei un pavadītājam laikam Tartu.

Kā ir iespējams, ka cilvēkam, kurš nodzīvoja nepilnus 25 gadus un paspēja realizēt vien niecīgu daļu no sava radošā potenciāla, bija lemts kļūt par latviešu modernās dzejas aizsācēju? Izstāde "Eduards Veidenbaums – neiespējamais dzejnieks" mēģina šķetināt Veidenbauma īsās, bet neparasti piesātinātās dzīves pavedienus.

Izstādes kodols ir līdz mūsdienām saglabājušās nedaudzās priekšmetiskās liecības (priekšmeti, kas piederējuši Veidenbaumam, no memoriālā muzeja "Kalāči" un Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumiem; dzejnieka studiju gadu pieraksti, dzejoļa rokraksts), ap kurām veidots metaforisks un informatīvs lauks, kas Latvijas un pasaules kontekstā ilustrē Veidenbauma personību un viņa devumu. Izstādē būs lasāmi arī igauņu dzejnieka un tulkotāja Margusa Konnulas atdzejotie Veidenbauma darbi.

Ar Veidenbauma dzeju 19. gadsimta 90. gadu sākumā aizsākas modernā indivīda izjūtu, poētikas, tēmu loks, kas ir aktuāls arī šodienas cilvēkam. Veidenbauma dziļi personiski izjustais, vispārcilvēcisko ideju un atziņu konflikts ļauj viņa dzejai būt mūsdienīgai arī šobrīd. Veidenbauma aktualitāte vislabāk ieraugāma krīzes un paradigmu maiņas laikmetos, kad jaunie pasaules uzskatu modeļi vēl nav izveidojušies.

Lai iedzīvinātu Veidenbauma klātbūtni Tartu un aktualizētu viņa dzeju apmeklētāju pieredzes kontekstā, plānotas arī dažādas iesaistes aktivitātes. Pastaigā pa dzejnieka iemīļotajiem maršrutiem būs iespēja iepazīt viņa dzīvesvietas, daloties ar iespaidiem sociālajos tīklos. Izstādes rīkotāji aicina arī katru pašu samēroties ar Veidenbauma sasniegumiem un izglābt kādu viņa dzejoli no iznīcības.

Izstādes "Eduards Veidenbaums – neiespējamais dzejnieks" koncepcijas autors ir Marians Rižijs, kuratore – Lelde Vaivode, scenogrāfs – Mārtiņš Kalseris, video māksliniece – Ineta Sipunova, konsultants un tulkotājs – Marguss Konnula.

Izstādes atklāšana notiks 5. martā pulksten 18.00 Igaunijas Rakstniecības muzejā, Vanemuise 42, Tartu, Igaunijā.


Studiju biedra Dauges zīmētais Veidenbauma šaržs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!