Latvijas Mākslinieku savienība gada balvu par mūža ieguldījumu šogad pasniegs mākslas vēsturniecei Tatjanai Sutai, informēja projekta "Gada balva 2003" vadītāja Līga Gaisa. Viņa pavēstīja, ka gada balvas pasniegs 19.februārī Valsts Mākslas muzejā (VMM).
Suta dzimusi 1923.gadā Parīzē, no saviem vecākiem leģendārajiem Rīgas grupas māksliniekiem
Aleksandras Beļcovas
un Romāna Sutas mantojusi gara stiprumu un atvērtu pasaules skatījumu. Pēc 20 baletam veltītām sezonām Valsts Operas un baleta teātrī, 1967.gadā pabeigusi studijas Mākslas akadēmijā, Tatjana Suta kļuva par vizuālo mākslu pētnieci un vērtētāju.

"Monogrāfiskie apcerējumi par Romāna Sutas idejām un darbību, daudzie raksti katalogos un presē, tas, kā Tatjana Suta ir rūpējusies, lai viņas īpašumā esošie mākslas darbi tiktu godam saglabāti, restaurēti un būtu pieejami skatītājiem daudzās ar viņas līdzdalību sagatavotās izstādēs, veido sabiedrībai būtiski svarīgu guvumu. Bez visa tā, ko Tatjana Suta šajā ziņā ir paveikusi un veic, grūti būtu iedomāties 20.gadsimta mākslas attīstības ainu Latvijā," norādīja Gaisa.

No 1970. līdz 1992.gadam Suta bija Latvijas Televīzijas mākslas raidījumu vecākā redaktore, bet kopš 1994.gada viņa lasījusi lekcijas Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem.

Būtisku savu vecāku darbu kopumu Tatjana Suta ir novēlējusi Valsts Mākslas muzejam. Nupat Tatjana Suta ir pabeigusi atmiņu grāmatu par savu mūža gājumu.

Gada balvas pasniegs 13 nominācijās, uz kurām kandidātus izvirzīja kultūras un mākslas institūcijas visā Latvijā.

Par izcilu radošo sniegumu gada lielajai balvai izvirzīti Valsts Mākslas muzejs, Ģirts Muižnieks, Gļebs Panteļejevs, Imants Lancmanis, Aigars Ozoliņš, Pēteris Sidars, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Vizuālās komunikācijas nodaļa, Juris Poškus, Ēriks Božis, Valdis Bušs, Ojārs Pētersons, Ilmārs Blumbergs un Ivars Runkovskis, Laima Slava, Elita Grosmane, Vita Merca.

Uz balvu par nozīmīgu personālizstādi kādā no Latvijas muzejiem pretendē Guntars Sietiņš, Valdis Bušs, Inta Ruka, VMM un izstāžu zāle "Arsenāls", Romualds Geikins, Raimo Lielbriedis, Aija Druvaskalne-Urdze, Inta Celmiņa, Edvards Grūbe, Helēna Heinrihsone, un Ivars Heinrihsons, Māris M.Gailis, Ilona Romule, Skaidrīte Leimane, Alberts Pauliņš, Aleksandrs Bondarenko.

Par nozīmīgu personālizstādi kādā no Latvijas galerijām balvai izvirzīti Ilmārs Blumbergs un Ivars Runkovskis, Jānis Andris Osis, Ģirts Muižnieks, Henrihs Vorkals, Frančeska Kirke, Dzintra Vilks, Dainis Kārkluvalks, Rasa Jansone, Miks Mitrēvics un Kristīne Kursiša, Agnese Bule, Inga Brūvere, Līga Purmale, Uģis Traumanis, Kristiana Dimitere, Zinta Beimane, Pēteris Taukulis, Līvija Endzelīna, Ilgvars Zalāns, Olita Gulbe.

Balvai par radošā snieguma novitāti kādā no vizuālās mākslas jomām izvirzīti Pēteris Sidars, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, Radošā grupa x13 (Kristaps Epners, Ieva Jerohina, Maija Līduma, Santa Oborenko, Ingrīda Pičukāne, Krišs Salmanis, kuratore Anda Boluža), Katrīna Neiburga, Inga Brūvere, Ilmārs Blumbergs un Ivars Runkovskis, Ingrīda Zābere un Inese Baranovska, Aigars Ozoliņš un komanda, Kristīne Jurjāne, Jānis Kalējs un Vladimirs Svetlovs, grupa "Pureculture": Simona Veilande un Emīls Rode, Oskars Poikāns un Mārtiņš Dūmiņš, Jauno mediju kultūras centrs RIXC, Kristaps Gulbis, Inese Baranovska, Frančeska Kirke un Helēna Heinrihsone, Jānis Avotiņš, Jānis Zvirgzds, Valdis Bušs, Rita Valnere.

Par gada izcilāko sniegumu fotomākslā uz balvu pretendē Inese Baranovska, Frančeska Kirke un Helēna Heinrihsone, Gunārs Binde, Māris Ločmelis un Ieva Salmane, Inta Ruka, Jānis Krastiņš, Alnis Stakle, Vladimirs Leibgams, Kristīne Jurjāne, Jānis Kalējs un Vladimirs Svetlovs, Valsts Mākslas muzejs, Normunds Brasliņš, Arnis Balčus, Gunda Balode, Dainis Kārkluvalks.

Balvu par veiksmīgāko multimediju projektu varētu saņemt Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, Solvita Krese un Māra Traumane, Kristīne Kursiša un Miks Mitrēvics, Monika Pormale, Katrīna Neiburga, F5 (Līga Marcinkēviča, Ieva Rubeze, Ervīns Broks, Fēlikss Zīders, Mārtiņš Ratniks), Dace Džeriņa, Holgers Elers, Ingūna Elere, Gints Mālderis un Daina Vītoliņa, Orests Silabriedis, Zane Kreicberga un Pēteris Ķimelis vai Jauno mediju kultūras centrs RIXC.

Par veiksmīgāko vides projektu balvai nominēti Gļebs Panteļejevs un Andris Veidemanis, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, Gunta Darbvare, Anta Pence un Dita Pence, Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejs, Uģis Pucens, Gunārs Platpīrs, Artūrs Riņķis, Monika Pormale.

Par profesionāli pārliecinoši risinātu projektu kādā no Latvijas novadiem uz balvu var cerēt galerija "Laipa" un Guna Kalnača, Gunta Darbvare, Anta Pence un Dita Pence, Kārlis Alainis, Farida Zaletilo, Kristīne Briede, Kalle Bjošmarks, Agnese Bule un galerija "K.Māksla?", Elga Grīnvalde, Vita Mālniece un Inese Jakobi, Imants Lancmanis, Aina Muze, Talsu mākslinieku grupa, Guna Millersone, Valdis Lavrinovičs, Ojārs Feldbergs, Mārcis Stumbris.

Savukārt balvai par nozīmīgu ieguldījumu starptautiskā sadarbībā nominēti ASV vēstniecība, Valsts Mākslas muzejs, Daugavpils dome, Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejs, Mākslas izglītības centrs III krāsas, Māra Lāce Ginta Gerharde Upeniece un Farida Zaletilo, Barbara Ābele, Inga Brūvere, Jaunā Teātra institūts, Helēna Demakova, Andris Brinkmanis, Jevgēņija Loginova, Guntars Sietiņš, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, Francijas Kultūras centrs, "Magnum Photos".

Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūts, Elita Grosmane, Kristiāna Ābele, Inga Šteimane, Stella Pelše, žurnāls "Studija", Ieva Lejasmeijere, Jauno mediju kultūras cents RIXC, Imants Lancmanis, Laima Slava un Juris Petraškevičs, Anita Vanaga un Guntars Sietiņš, Aija Oša, LMS galerija (Inese Baranovska, Ingrīda Zābere), Ksenija Rudzīte pretendē uz balvu par ieguldījumu aktuālajā mākslas kritikā vai analītiskā mākslas vērtējumā.

Par ieguldījumu īpaši vērtīga mākslas izdevuma radīšanā izvirzīti izdevniecība "Neputns", Laima Slava un Juris Petraškevičs, Aleksejs Naumovs, LMA Mākslas vēstures institūts, Elita Grosmane, Ingrīda Zābere un Inese Baranovska, Inga Šteimane, izdevniecība "Neputns" un Andrejs Grants, Māksla un arhitektūra biogrāfijās 4.sējuma autoru kolektīvs, Kristiāna Ābele, Astrīda Riņķe, Anita Vanaga.

Par nozīmīgu kuratora veikumu balvai nominēti Imants Lancmanis, Ksenija Rudzīte un VMM, Māra Lāce un VMM, Nataļja Sujunšalijeva, Helēna Demakova, Ojārs Pētersons, Ieva Kalniņa, Frančeska Kirke, Helēna Heinrihsone un Inese Baranovska, Aija Brasliņa, Inese Baranovska, Ingrīda Zābere un Andris Breže, Ludmila Neimiševa, Maruta Kalnupe, Helēna Heinrihsone un Ivars Heinrihsons, Dzintars Zilgalvis un Noasa komanda, Ilze Žeivate, Elīna Ģībiete, Farida Zaletilo, Pēteris Gleizdāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!