Foto: Adriāna Vīgnere "Teātris laika telpā"
Godinot Eduardu Smiļģi viņa 130. jubilejā, 22. novembrī plkst. 17.00 Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā tiks atklāta viņa mazmeitas Adriānas Vīgneres personālizstāde "Teātris laika telpā", portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Izstāde “Teātris laika telpā” ir jaunās gleznotājas Adriānas Vīgneres gleznots stāsts par izcilo režisoru, aktieri, Dailes teātra dibinātāju Eduardu Smiļģi un viņa saspēli ar mūžību mūsdienu laiktelpas dimensijās, kas tapis iedvesmojoties no ģimenē un sabiedrībā saglabātām atmiņām un liecībām. Nozīmīgs gleznu kompozīciju elements ir telpa, kas laikmetīgā veidolā kļūst par dažādu laika distanču sintēzes elementu, simboliski atklājot personīgu redzējumu par vectēva - Eduarda Smiļģa spilgto personību un viņa radīto neatkārtojamo teātri, kas spēlēja būtisku lomu sabiedrības laiktelpas līdzveidošanā.

Izstāde būs veltījums Eduardam Smiļģim 130. jubilejā, līdzās atzīmējot arī pašas mākslinieces 30. dzimšanas dienu.

Adriāna Vīgnere: “Vectēvam, arī man, vismīļākā bija zilā krāsa, īpaši ultramarīns, tādēļ gleznojot izmantoju pēc Renesanses vecmeistaru receptēm no zilā lazurīta pusdārgakmeņa iegūtu dabīgo ultramarīnu.”

Izstādē līdzās tradicionāliem lielformāta darbiem, būs aplūkojamas arī dažas neregulāras formas gleznas, kas tapušas ilgu radošu eksperimentu gaitā, tā apvienojot ierasto eļļas glezniecības tehniku ar laikmetīgu formu un, kā saka jaunā gleznotāja, iezīmēs arī viņas turpmāko radošo darbību, uz kādu laiku atvadoties no tradicionālā četrstūru gleznu formāta.

Adriāna Vīgnere ir beigusi Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu (2006) un absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu – bakalauru (2010) un maģistrantūru (2012) Figurālās glezniecības meistardarbnīcā pie profesora Kristapa Zariņa. Kopš 2005. gada piedalījusies vairāk nekā 50 izstādēs, sarīkojusi piecas personālizstādes Latvijā un Eiropā. Gleznas atrodas privātkolekcijās Latvijā, Itālijā (L.Benetona kolekcija), Vācijā, Luksemburgā, Beļģijā, Lielbritānijā, Austrālijā, Krievijā. Šoruden ieguvusi otro vietu Baltijas jauno gleznotāju “Young Painter Prize 2016” konkursā Viļņā, Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!