Foto: Publicitātes foto

No 5.oktobra līdz 25.novembrim Rīgā norisināsies 11.Starptautiskā Tēlniecības kvadriennāle Rīga 2012 – "Integrācijas anatomija", kuras ietvaros tiks izstādīti Eiropas mākslinieku un mākslinieku grupu darbu un kvadrinnāles laikā būs apskatāms arī slavenās Slovēnijas mākslinieku apvienības IRWIN veidotais plakāts "Laiks jaunai valstij", portālu "Delfi" informē tēlniecības kvadriennāles pārstāvji.

Plakāts ar izaicinošo saukli "Laiks jaunai valstij. Daži saka, jūs tur varat atrast laimi" tiks izvietots Rīgas centrā, tādā veidā vēršot skatītāju uzmanību uz kopējo kvadriennāles tēmu un ļaujot vēlreiz aktualizēt neviennozīmīgo integrācijas jautājumu.

"Mākslas darba ideja ir rosināt pārdomas par cilvēka nepārtraukto vēlmi nojaukt veco un būvēt jaunas pasaules un par to, vai tiešām "zāle citur ir zaļāka". Plakāts aicina atcerēties, ka mēs pēdējos simts gados neskaitāmas reizes esam tikuši aicināti celt jaunu valsti un pārdomāt, vai mums šobrīd tā atkal ir jābūvē no jauna un ja tā, tad kāpēc" komentē viens no trim izstādes kuratoriem Ivars Drulle.

Lielformāta plakāts ar šo saukli ir bijis izvietots pie Maskavas Modernās Mākslas Muzeja, Londonas centrā, Leipcigā un citur. Šis projekts ir kļuvis par vienu no ievērojamākajiem 21.gs. publiskās mākslas paraugiem.

IRWIN grupa izveidota Ļubļanā, astoņdesmito gadu sākumā un apvieno piecus slovēņu māksliniekus. Viens no populārākajiem apvienības darbiem ir performance "Predictions of Fire' sequence: Black Square on Red Square", kas norisinājās 1992. gadā Maskavā. Tās laikā Sarkanajā laukumā tika izklāts melns auduma kvadrāts kā atsauce uz pasaulslaveno Kazimira Maļeviča gleznu "Melnais kvadrāts". "Laiks jaunai valstij" būs pirmais IRWIN darbs, kas līdz šim izstādīts Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!