Foto: Publicitātes foto
Tēlniecības kvadriennāles Rīga 2012 - ”Integrācijas anatomija” organizatori pauduši sašutumu par to, ka Rīgas būvvalde nav devusi savu piekrišanu un saskaņojumu darbu ”Dāvida zvaigze” un ”Putina priekšvēlēšanu skatuve” izvietošanai pilsētvidē, portālu ”Delfi” informē kvadriennāles preses pārstāve Amanda Boka.

Jau ziņots, ka objektu ”Dāvida zvaigzne” bija paredzēts uzstādīt pie Brīvības pieminekļa pilsētas centrā, savukārt ”Putuna priekšvēlēšanu skatuvi” - Pārdaugavā pie Uzvaras pieminekļa. Provokatīvo mākslas darbu mērķis ir rosināt sabiedriskas diskusijas par integrācijas tēmu. Pilsētas būvvalde objektu uzstādīšanai atļauju nedeva, pamatojot, ka šajā laikā pilsētā notiks gaismas objektu festivāls ”Staro Rīga”.

”Šķiet, ka Rīgas Dome uzskata, ka iedzīvotājiem nav jāsastopas ar mūsdienīgiem un sociāli aktīviem darbiem, kas runā par mums pašiem. Mēs, organizatori, sabiedrību uztveram kā dzīvu, domāt un spriest spējīgu organismu, kas bez karuseļiem pie Raiņa Esplanādē ir pelnījis redzēt arī kvalitatīvu mākslu,” paziņojumā medijiem pauž kvadriennāles organizatori.

Kā uzsver rīkotāji, mākslinieku darbi, kurus plānots izvietot Rīgas pilsētvidē, ir rūpīgi atlasīti, strādājot vairāku gadu garumā. Izvēlētie mākslinieki ir pārstāvējuši savas valstis pasaules nozīmīgākajos mākslas notikumos, kā piemēram Venēcijas, San Paulu biennālēs un Dokumenta un Manifesta izstādēs. Latvijas pārstāvji Ernests Kļaviņš un Ginters Krumholcs ir prestižās "Purvīša balvas" nominanti.

”Noraidot šo mākslinieku darbus, paceļas jautājums, vai Rīga ir morāli tiesīga būt par Eiropas Kultūras galvaspilsētu 2014. gadā ?!” pauž organizatori.

Tēlniecības kvadriennāle Rīgā notiek jau 40 gadus ik pēc četriem gadiem. 2012. gada festivālam sākts gatavoties jau 2008. gadā: ”Divu gadu laikā, vēršoties pie Rīgas Domes gan Nila Ušakova personā, gan citiem, neesam panākuši ieinteresētību sadarbībā, un ne reizi pat pienācīgu skaidrojumu tam, kāpēc Eiropas nozīmes pasākums tiek ignorēts. Tēlniecības kvadriennāle Rīgas Domes ignoranci veiksmīgi aizpildījusi ar privātāmākslas mecenāta, SIA "Alfor" Jāņa Zuzāna personā, atbalstu. Tagad seko darbu izvietošanas aizliegums, atklāti parādot, ka sabiedrībai jūtīgus un svarīgus jautājumus labāk publiski necilāt.”

”Laikmetīgā māksla ir sabiedrības termometrs. Precīzākais veids, kā paskatīties uz notiekošo sabiedrībā, ir redzēt, kādi kultūras procesi tajā notiek. Ja pilsētas (domes) reakcija ir aizliegums, tas nozīmē, ka tā baidās no tā, ka tiks parādīti tie augoņi, kas tiek slēpti zem tīrām drānām! Ja pilsētas vadība nespēj pateikt ”jā” mākslas darbiem, kas ir gatavi atklāti runāt par mūsu problēmām, kā mēs varam runāt par darbībām, lai valsts kļūtu vienota?” teikts organizatoru publiskajā paziņojumā.

Tēlniecības kvadriennāles organizatori uzskata, ka būvvaldes publiski sniegtais viedoklis par darbu izvietošanas saskaņošanas grūtībām ir absurds un neesot šķēršļu, objektus izstādīt paralēli ”Staro Rīga” darbiem.

”Šoreiz sanācis tā- ja nevaram pasaulē izskanēt ar Eiropas mēroga mākslas pasākuma norisi, izskanēsim ar to, ka to aizliedz. Nevilšus rodas jautājums, vai Rīga grib kļūt par kultūras pilsētu vai tikai piesaistīt tūristus ar to, ka šeit pirms 500 gadiem izpušķoja pirmo egli?!” jautā Tēlniecības kvadriennāles rīkotāji.

Kā ziņots, Brīvības pieminekļa pakājē iecerēts novietot poļu mākslinieka Huberta Čerepoka veidoto Dāvida zvaigzni. Pats mākslinieks savu veikumu komentēt nevēlas, tādā veidā atstājot to skatītāju vērtējumam un personīgai interpretācijai. Instalācija sastāv no diviem spuldzīšu izgaismotiem elementiem, un no tik populārā Ziemassvētku rotājuma - krītošas zvaigznes - tā mirklī pārvēršas par ebreju simbolu - Dāvida zvaigzni.

Savukārt Uzvaras parkā netālu no pieminekļa "Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" iecerēts izvietot Nīderlandes mākslinieka Stefanos Tsifopulos objektu "Politiskās integrācijas skatuve", kas veidots, rekonstruējot Putina šā gada priekšvēlēšanu kampaņas skatuvi. Mākslinieks uzsver, ka visi garāmgājēji un skatītāji ir aicināti izmantot skatuvi un tādā veidā iesaistīties dialogā par aktuālajiem integrācijas jautājumiem, vingrinoties demokrātijā.

Tēlniecības kvadriennāle Rīgā notiks no 5.oktobra līdz 25.novembrim, un tās laikā būs skatāmi mākslas darbi no visas Eiropas. Vērienīgā pasākuma norisē plānotas konferences, publiskas diskusijas, darbnīcas un dažādas akcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!