Foto: LETA

Mākslas programmas "Tete-a-Tete" 20 epizodēs ietvaros no 4. līdz 16.jūnijam Latvijas Mākslas akadēmijas Jaunās piebūves 2.stāvā apskatāma konkursam iesniegto darbu izstāde "Rīga smaida", portālu "Delfi" informē "MRS Grupa" pārstāve Inga Vasiļjeva.

Kuratore Helēna Demakova izstādi ir veidojusi kā nākotnē vērstu Rīgas pilsētvides projekta pirmo kārtu. Šī laikmetīgās mākslas projekta iecere ir veidojusies mākslas kritiķes un kuratores Helēnas Demakovas un mākslas mecenāta Borisa Tetereva diskusijās par mākslu Rīgas pilsētvidē, nonākot pie kopīgas idejas veicināt un atbalstīt mākslinieciski augstvērtīgus, labestīgus, gudrus, humorpilnus un paliekošus mākslas darbus.

"Visu mākslinieku darbu maketi un 3D vizualizācijas attiecas uz potenciāli Rīgas pilsētvidē paliekošiem lielformāta mākslas darbiem - iespējams, ka kāds projekts arī tiks īstenots nākotnē. Rīga no šādas mākslas tikai iegūtu, jo tā ir mākslinieciski augstvērtīga, gudra, interesanta, stāstoša un labestīga. Tā patiesi var raisīt pārsteiguma pilnu smaidu rīdziniekiem un Rīgas viesiem," stāsta Demakova.

Konkursa pirmajā kārtā tiks izvērtēti 12 darbu maketi, kurus iesnieguši projekta kuratores aicināti mākslinieki: Aigars Bikše, Ēriks Božis, Andris Breže, Andris Eglītis, Kristaps Ģelzis, Leonards Laganovskis, Liene Mackus, Ojārs Pētersons, Kaspars Podnieks, Krišs Salmanis, Brigita Zelča-Aispure un Armands Zelčs. Konkursa rezultātus paziņos 4. jūnijā plkst.12.00 LMA Jaunās piebūves 2.stāvā preses konfrences laikā. Preses konferencē piedalīsies kuratore Helēna Demakova, mecenāti Boriss un Ināra Teterevi, žūrijas komisijas locekļi Māra Lāce un Juris Dambis. Izstādes atklāšana - 4. jūnijā plkst.17.00.

Izstādē "Rīga smaida" skatāmi visi iesniegtie maketi. Projekta prototips ir Brigitas Zelčas-Aispures skulptūra "Villendorfas Venēra 21.gadsimtā", kas atrodas pie Latvijas Mākslas akadēmijas galvenās ieejas.

Izstāde "Rīga smaida" top sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju, plānots, ka uz šī projekta bāzes nākamajā mācību gadā uzsāks akadēmisku pilotprojektu - topošo kuratoru studijas, kuras ir ieplānotas LMA ilgtermiņa stratēģijā, kas tika izveidota ar Ināras un Borisa Teterevu fonda atbalstu.

Izstāde "Rīga smaida" ir noslēdzošais Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas programmas "Tete-a-Tete 20 epizodēs" pasākums.

"Tete-a-Tete 20 epizodēs" ietvaros Rīgas izstāžu, koncertu, teātru zālēs, Latvijas Nacionālajā operā un Rundāles pilī, kā arī tiešraidēs radio un televīzijā tika piedāvāti unikāli mākslas projekti un atklātās lekcijas, kuras pasniedza mākslinieks Lehs Majevskis (Lech Majewsky, Polija), fotogrāfi Stefans Vanfleterens (Stephan Vanfleteren, Beļģija), Pauls Hansens (Paul Hansen, Zviedrija), Jans Grarups (Jan Grarup, Dānija), kinofilmu starptautisku zīmolu mārketinga stratēģiju veidošanas eksperts Džerijs R.Hasfāters (Jere R. Hausfater, ASV), režisors Kirils Serebreņņikovs (Kirill Serebrennikov, Krievija), mākslinieks Imants Lancmanis (Latvija), mākslas kritiķe un kuratore Helēna Demakova (Latvija), džeza pianists Daniels Kramers (Daniel Kramer, Krievija).


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!