Foto: Publicitātes foto
Šogad vairāk nekā divus mēnešus noritēs otrais Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas festivāls "Tête-à-Tête" festivāla programma, kas aizsākās 12.martā ar Latvijas mākslinieku laikmetīgās mākslas izstādi "Sveika, Galva!" un noslēgsies 25.maijā ar Londonas Simfoniskā orķestra koncertu Latvijas Nacionālajā opera. Šogad gan klātienē, gan televīzijas, interneta un radio tiešraidēs mākslas mīļotāji varēs baudīt rūpīgi atlasītu starptautiskas nozīmes notikumu izlasi, vēsta festivāla rīkotāji.

"Borisa un Ināras Teterevus raksturo kaislība uz kultūru un vēlme piedalīties, līdzdarboties tās procesos. Vērtības, kas rodas šajā aizraujošajā procesā, liecina, ka Latvijā veidojas jaunas formas mecenātisms. Pateicoties šai aizrautībai un kaislībai Latvijas kultūrā ienākušas daudzas vērtības: mākslas augstskolās, medijos un sabiedriskajā vidē," atklājot festivālu atzīmēja kultūras ministre Dace Melbārde.

"Rīga šogad ir uzmanības centrā – Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss ir gan liela atbildība, gan īpašs tramplīns daudziem drosmīgiem kultūras projektiem. Vēlamies, lai Rīga iekaro kultūras metropoles statusu ilgtermiņā. Esam laimīgi, ka, pie mums ir tik daudz izcilību dažādajās nozarēs, kuriem spējam sniegt iespēju realizēt lieliskus projektus," akcentēja mecenāts Boriss Teterevs.

"Reizēm, no malas skatoties, var šķist, ka pašsaprotami ir atbalstīt klasiskās vērtības un kultūras mantojumu, bet kāpēc gan jāatbalsta laikmetīgā māksla? Jautājumu ir vairāk nekā atbilžu. Fonds riskē un atbalsta laikmetīgo mākslu, mūsu acu priekšā veidojas unikāli projekti: Gondola un tās izteiksmes līdzekļu paplašināšana Rīgas biržā, pilsētvides objekti," stāstīja Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Maija beigās Festivāla ietvaros noslēgsies 50 gadus lolots projekts - apmeklētājiem tik atvērta pilnībā restaurētā Rundāles pils. "1964.gada 20.aprīlī es, vēl kā students, pirmo reizi iegāju Rundāles pilī un sākot ar to dienu nodarbojos ar sapņošanu par to, kā viss izskatīsies pēc rekonstrukcijas. Pašlaik grūti noticēt, ka darbs pie pils patiešām ir pabeigts " stāstīja direktors Imants Lancmanis.

"Šī gada programmu raksturo notikumu augstā mākslinieciskā kvalitāte un vienlaikus arī pieejamība cilvēkiem. Festivāla programmas mākslinieki un notikumi ir starptautiski konvertējami. Ar Fonda atbalstu uz Latviju tiks atvesti pasaulslaveni vārdi, bet Latvijas mākslinieki iegūs tramplīnu starptautiskai atpazīstamībai. Savukārt pieejamību iegūsim ar interneta tiešraidēm, radio un televīzijas ierakstiem, kas bez maksas būs pieejami visiem Latvijas iedzīvotājiem," akcentē mākslas festivāla TÊTE-À-TÊTE vadītāja Elīna Vikmane.

Festivāla ietvaros notiks vairākas filmu pirmizrādes, laikmetīgās mākslas izstādes un koncertu pirmatskaņojumi, tiks atzīmēts Rundāles pils restaurācijas noslēgums, ar īpašu audio performanci pie sava darba – Mākslas muzeja Rīgas birža simbola Gondolas – atgriezīsies mākslinieks Dmitrijs Gutovs, bet mākslas festivālu noslēgs leģendārā Londonas simfoniskā orķestra koncerts Latvijas Nacionālajā operā. Festivāla notikumus papildinās pasaules atzinību guvušu mākslinieku publiskas diskusijas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!