Metropolitēna mākslas muzejā, Ņujorkā mainīta iepriekš norādītā tautība diviem māksliniekiem. Iļja Repins un Arhips Kundži, kas iepriekš bija nodēvēti par krievu māksliniekiem, nu kļuvuši par ukraiņiem. Savukārt franču impresionista Edgara Degā darbs "Krievu dejotāja" turpmāk tiks saukta "Dejotāja ukraiņu tērpā".

Kā vēsta CNN, liels nopelns tajā ir Oksanai Semeņikai, ukraiņu žurnālistei un vēsturniecei, kura jau vairākus mēnešus dažādos veidos un ar dažādiem pierādījumiem ir vērsusies pie mākslas institūcijām ASV, lai mudinātu pārsaukt mākslas darbus, kas līdz šim kļūdaini ir demonstrēti kā krievu māksla.

Piemēram, Iļjas Repina (1844-1930) un Arhipa Kuindži (1841-1910) dzīves laikā Ukrainas teritorija bija daļa no Krievijas impērijas, tomēr abu mākslinieku dzimtā valoda bija ukraiņu. Tāpat viņu darbos redzamas Ukrainas ainavas, norādījusi pētniece.

Repins, kurš dzīvoja 19. gadsimtā, dzimis Čuhujivā, pilsētā, kas tolaik bija Krievijas impērijas sastāvā, bet mūsdienās atrodas Ukrainas austrumu daļā. Tas turpmāk būs precizēts Metropolitēna muzeja katalogā un citos materiālos. Tāpat būs īpaši norādīts, ka mākslinieks ir ukrainis, kurš dzimis Krievijas impērijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!