Foto: Valdis Āboliņš (no labās). Centrālais vācu starptautiskās mākslas lietu arhīvs ZADIK
Sadarbojoties ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru "Ludviga Foruma" muzejs Āhenē 22. martā atklāj izstādi, kas veltīta leģendārai personībai mākslas vēsturē - Valdim Āboliņam, portālu "Delfi" informē Latvijas laikmetīgās mākslas centra pārstāve Marta Krivade.

Izstāde "Valdis Āboliņš un kā Fluxus nonāca Āhenē" aicina izsekot Valda Āboliņa (1939–1984) rīkotajām avangarda kultūras norisēm Āhenē un viņa virzītajiem kultūras sakariem aukstā kara laikā attiecībās abpus dzelzs priekškaram. Ekspozīcija ļauj ieraudzīt aukstā kara dzīvi ne vien konfrontācijās un sašķeltībā starp Rietumiem un Austrumu bloku, bet arī cilvēku attiecībās un savstarpējā saziņā.

60. gadu sākumā, kad kultūra piedzīvoja krasas pārmaiņas, viena no radikālākajām jaunās mākslas izpausmēm bija Fluxus – tā dalībnieki eksperimentēja ar mākslas, mūzikas un teātra formām, radīja multimediju performances, akciju koncertus, ko dēvēja arī par antimākslu un antimūziku. Fluxus sajauca absurdas darbības ar spēli, jokiem, dzeju, ikdienišķām banalitātēm un arī politiskām atsaucēm.

1964. gada 20. jūlijā Āboliņš kopā ar mākslinieku Tomasu Šmitu noorganizēja Fluxus "Jaunās mākslas festivālu", kurā ar provokatīvām un politiski kritiskām akcijām piedalījās virkne vēlāk leģendāru mākslinieku, un kas kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem pēckara Eiropas politiskās mākslas avangarda notikumiem.

Foto: Valža Āboliņa meilārta vēstules. Latvijas laikmetīgās mākslas centra arhīvs

"Lielākais hepenings, bagātīgākā décollage, aktīvākā akcija ir dzīve," 1964. gadā Fluxus Jaunās mākslas festivāla manifestā rakstīja Valdis Āboliņš. Arī viņa paša dzīve un radošā darbība savijās, un tajās netrūka avangardisku notikumu, kultūrpolitisku aktivitāšu un vēlmes drosmīgi lauzt un paplašināt esošās robežas. Āboliņš bija viena no atslēgas figūrām Āhenes un avangarda vidē, viņš organizēja tādu leģendāru mākslinieku kā Jozefa Boisa, Volfa Fostela, Roberta Filjū, Jērga Imendorfa, Franca Erharda Valtera, Nam Džun Paika provokatīvās akcijas un citus mākslas notikumus.

"Valdis Āboliņš, kritiskās teorijas iedvesmots, jaunā kreisuma idejas un aktīvāko politisko darbību izvērsa trimdas vidē, meklējot iespējas veidot kultūras apmaiņu starp Rietumiem un padomju blokā izolēto Latviju. Īpaša vieta viņa radošajā darbībā bija meilārtam – eksperimentālās un ekscentriskās vēstules ceļoja gan pie draugiem un domubiedriem Vācijā, gan otrpus dzelzs priekškaram," stāsta zstādes kuratore Ieva Astahovska.

Izstāde muzejā "Ludviga Forums" būs skatāma līdz 2018. gada 19. augustam. Tās kuratori ir Ieva Astahovska un Benjamins Dodenhofs, savukārt ekspozīcijas dizainu veidojis grafiskais dizaineris no Latvijas Aleksejs Muraško.

Foto: Valža Āboliņa meilārta vēstules. Latvijas laikmetīgās mākslas centra arhīvs
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!