Foto: Arhīva foto
Kompānija Google Starptautiskajai mākslas dienai tuvojoties noskaidrojusi populārākās projektā "Google Art" meklētās gleznas, portālu "Delfi" informē Ģirts Avotiņš, Google sabiedrisko attiecību konsultants Latvijā. Pirmo vietu ir ieguvusi Vinsenta van Goga glezna "Zvaigžņotā nakts".

"Google Art", kas sāka darboties pirms diviem gadiem, digitālā formātā ir ievietoti pasaules lielāko muzeju un galeriju šedevri. Tur atrodami vairāk nekā 40 tūkstoši darbu no 200 pasaules muzejiem.

Projekta analītiķi ir noskaidrojuši, ka pats pieprasītākais mākslinieks ir Vinsents van Gogs. Top 10 ir nokļuvuši vēl trīs viņa darbi "Guļamistaba", "Saulespuķes" un "Ziedu laiks pie Arlas". Otrajā un trešajā vietā ir Sandro Botičelli "Venēras dzimšana" un Rembranta autoportrets.

Kā apgalvo "Google Art", klasiķu darbi projekta lietotāju vidū ir īpašā cieņā. Vairāk nekā 360 tūkstoši lietotāju ir izveidojuši savas mākslas galerijas, kurās ir gan klasiķu, gan jaunāku laiku geznotāju darbi, piemēram, Dali vai Klimta.

Vēl "Google Art" eksperti ir novērojuši, ka vidēji viena mākslas darba aplūkošanai internetā lietotājs patērē aptuveni minūtu. Savukārt muzejā, aplūkojot oriģinālu, gleznai tiek veltītas tikai 20 sekundes.

Populārākie "Google Art" mākslas darbi:


Vinsents van Gogs "Zvaigžņotā nakts"
Sandro Botičelli "Venēras dzimšana"
Rembrants: pašportreta zīmējums pie loga
Vinsents van Gogs "Guļamistaba"
Eduārs Manē "Konservatorijā"
Pīters Brēgels vecākais "Pļāvēji"
Vinsents van Gogs "Saulespuķes"
Hanss Holbeins jaunākais "Sūtņi"
Vinsents van Gogs "Ziedu lauks pie Arlas"
Arnolds Bēklins "Mirušo sala"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!