Foto: Vilnis Vītoliņš. Foto no kolekijas "100 istabas" (2006-2007)
No 5. aprīļa līdz 12. maijam Venēcijā būs skatāma latviešu fotogrāfa Viļņa Vītoliņa izstāde "100 Istabas" (100 Rooms / 100 Stanze), portālu "Delfi" informē "MRS grupa" pārstāve Inga Vasiļjeva.

Izstāde notiek sadarbībā ar nodibinājumu "Gervasuti Foundatio".. Viļņa Vītoliņa pirmā fotogrāfiju izstāde Venēcijā "100 Istabas" ir antropoloģiska mūsdienu Latvijas kultūras dokumentācija, kas sniedz intīmu personiskās dzīves portretējumu autentiskos interjeros.

"Viļņa radītajiem attēliem piemītošā intimitāte ir suģestējoša, tā uzsver ciešo saikni starp fotografējamām personām un fotogrāfu, starp skatītāju un attēlā redzamo. Katrā portretā, šķiet, ir sastindzis bezgalīgs skaits rūpīgi izvēlētu detaļu, kas veido no priekšmetiem, arhitektūras un interjera elementiem sastāvošu personisko pasauli. Vienlīdz svarīgas ir gan fotografējamās personas, gan konteksts, kurā tās tiek fotografētas; katrs attēls ar Viļņa rūpīgi detalizētās fotogrāfijas metodes palīdzību ļauj ieskatīties neatkārtojamā personiskā telpā," par izstādi stāsta tās kuratore Helēna Demakova.

"Izstādes izvietošana "Gervasuti Foundation" piederošajās telpās nodrošina papildus kontekstu izstādītajiem darbiem - kādreiz šajās telpās atradās Venēcijas amatnieku darbnīcas un tajās joprojām redzamas iepriekšējo iemītnieku paaudžu atstātās pēdas. Arhitektoniskā vide kontrastē ar izstādes darbiem un palīdz izcelt Vītoliņa kontekstā balstīto portretu divdabību. Gervasuti Foundation redz iespēju sākt jaunu sadarbības projektu ar mākslinieku - ar "100 Istabām" saistītu Venēcijas projektu, kas piedāvātu gan alternatīvu izpratni par autentiskās vides saglabāšanu, gan starpdisciplināru pieeju kultūras mantojumam," norāda Vasiļjeva.

Vilnis Vītoliņš dzimis 1955. gadā Cesvainē un ir viens no vadošajiem konceptuālajiem laikmetīgajiem māksliniekiem Latvijā, kas strādā fotogrāfijas jomā. Meistarīgi pārvaldot jaunākās digitālās tehnoloģijas, viņš spēlējas ar divām galējībām - klaju dokumentālismu un prasmīgu manipulāciju. Vītoliņam ir bijušas personālizstādes Latvijā un Romā, viņš ir piedalījies grupu izstādēs Latvijā (Mākslas muzejā Arsenāls, Mākslas muzejā Rīgas Birža, Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā) un Maskavā. Viņa darbi ir Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja kolekcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!