Foto: AFP/Scanpix
Vācu mākslinieces Annes Imhofas veidotā performance "Fausts" izplenījusies vislielāko publikas sajūsmu un žūrijas novērtējumu 57. Starptautiskajā Venēcijas mākslas biennālē, saņemot galveno balvu "Zelta lauvu", raksta ārvalstu prese.

Imhofas darbs ir veidots kā performance-instalācija, kas runā par mūsdienu sociālajām struktūrām un agresiju. Tas jau pirmajās biennāles dienās izpelnījies plašu apmeklētāju uzmanību, un, citējot "Observer", par to "runā visā pilsētā". Ieeju Vācijas paviljonā apsargā dobermaņi bet pati performance aplūkojama caur stikla grīdu. Tajā piedalās dejotāji, kuri zem stikla tup, rāpo vai vienkārši sarāvušies guļ.

"Mans darbs ir par brīvību un tiesībām būt atšķirīgam, par dzimumu nonkonformismu un lepošanos būt sievietei," saņemot galveno Venēcijas biennāles balvu, teica Anne Imhofa. "Mūsu darbs, ko attīstījām īpaši Vācijas paviljonam, atklāj pagātni, bet sūta arī vēstījuma nākotnei," teica māksliniece.

Foto: AFP/Scanpix

Tāpat "Zelta lauvu" saņēmis vācu mākslinieks Francs Erhards Valters par dalību biennāles centrālajā izstādē "Viva Arte Viva", ko veidojusi franču kuratore Kristīne Masela. Šajā ekspozīcijā aplūkojami 78 gadus vecā mākslinieka košie tekstilmākslas darbi un skulptūras.

Londonā dzimušais ēģiptiešu mākslinieks Hasans Hans saņēmis "Sudraba lauvu", kas izstādē "Viva Arte Viva" tiek piešķirts jaunajiem māksliniekiem.

Viens no ievērojamākajiem mākslas notikumiem pasaulē tika atklāts pagājušajā nedēļā, 11. maijā. Kopumā tajā ar saviem nacionālajiem paviljoniem piedalās 85 valstu mākslinieki, tai skaitā Latvijas pārstāvis Miķelis Fišers ar ekspozīciju "Kas slikts var notikt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!