Ar Andreja Granta stāstījumu par dzīves sajūtu un noskaņu fotomākslu turpinām video publikāciju ciklu "Viena fotogrāfa stāsts", kas ir turpinājums Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) un advokātu biroja "Ellex Kļaviņš" partnerībā īstenotam sadarbības projektam, kas 2017. gadā uzsākts kā iniciatīva "Vienas gleznas stāsts" un nu ieguvis paplašinājumu.

Andrejs Grants (1955) ieguvis jurista diplomu Latvijas Universitātē, taču par dzīves aicinājumu kļuvusi fotogrāfija. Andrejs Grants tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem latviešu laikmetīgās fotogrāfijas kopainā, viņš darbojies fotostudijā "Ogre" (1978 - 1988), bet kopš 1979. gada ir foto pedagogs Tehniskās jaunrades namā "Annas 2", viņa ieguldījums fotomākslas popularizācijā un izglītībā ir tik nozīmīgs, ka nereti tiek runāts par "Granta skolu" Latvijas fotomākslā.

Grants kopā ar Gvido Kajonu, Valtu Kleinu, Mārtiņu Zelmeni u.c. ir viens no neformālās fotogrupas "A" dibinātājiem un biedriem (1984-1992), kas tiek uzskatīta par laikmetīgās dokumentālās fotogrāfijas tradīcijas iedibinātāju Latvijā.

Paralēli pedagoģiskajai darbībai Andrejs Grants jau ilgstoši strādā pie četrām foto kolekcijām – "Pa Latviju" ("Latvija. Mainīgā un nemainīgā realitāte"), "Iespaidi", "Kolēģi, draugi, paziņas", kā arī "Ceļojumu iespaidi". Viņa daiļrades centrā ir Latvijā dzīvojoši dažādu sociālo slāņu cilvēki viņiem raksturīgajā vidē un ikdienas apstākļos. Kolekcija "Kolēģi, draugi, paziņas" ir portretu sērija – vizuālas liecības par mākslinieka laikabiedriem. Kolekcijā "Iespaidi" fiksētas sava laika sajūtas, noskaņas, sakarības, kas atklājušās apkārtējā ikdienas realitātē. Kolekcija "Pa Latviju" izveidojusies kā apcerīgu mirkļu tvērumi, ceļojot ar fotokameru pa dzimto zemi, uzmeklējot un iemūžinot laicīgi nemainīgus stāstus laicīgi mainīgās Latvijas ikdienā. Kolekcijā "Ceļojumu piezīmēs" apkopoti iespaidi no ģeogrāfiski tālākiem reģioniem un nejauši satiktu cilvēku portretējumi uz dažbrīd eksotiskākas vides fona.

"Viena fotogrāfa stāsts" ir izglītojošs projekts astoņās video mini-sērijās par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā iekļautajām 20. gadsimta otrās puses un 21. gadsimta mākslas fotogrāfijām un to autoriem.

Lai raksturotu šo periodu, izvēlēti astoņi autori: Andrejs Grants (1955), Inta Ruka (1958), Egons Spuris (1931–1990), Māra Brašmane (1944), Gvido Kajons (1955), Zenta Dzividzinska (1944–2011), Gunārs Janaitis (1934) un Gunārs Binde (1933).

"Viena fotogrāfa stāsts" video ar latviešu, krievu un angļu valodas subtitriem ikvienam interesentam būs pieejams muzeja mājas lapā, LNMM mobilajā lietotnē, "YouTube" kanālā, "Facebook" lapā, kā arī portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!