Latvijas Nacionālais mākslas muzejs uzsācis projekta "Vienas gleznas stāsts" otro sezonu un turpina iepazīstināt ar savā ekspozīcijā esošajiem mākslas darbiem. Septītais stāsts ir par Maijas Tabakas darbu
"Kāzas Rundālē" (1974).

Par glezniecisku īsta hepeninga interpretāciju var uzskatīt darbu "Kāzas Rundālē". Gleznas kompozīcijā izmantota melnbalta fotogrāfija, kas uzņemta karnevāla laikā Rundāles pilī. Fotogrāfija dokumentēja pasākumu, kas tika rīkots par godu Imanta un Ievas Lancmaņu kāzām toreiz vēl nerestaurētajās Rundāles pils telpās. Pieskaņojoties pils galantajai atmosfērai, viesiem vajadzēja ierasties rokoko laika kostīmos. Daļu no viņiem mēs redzam pozējot ap laulāto pāri pils Zelta zālē jeb kādreizējā hercoga troņa zālē.

Maijas Tabakas gleznās centrālā tēma vienmēr ir cilvēks. Bet atainojot laikabiedru, vienaudžu vai draugu portretus māksliniece vienmēr sper soli tālāk un gleznu sižeti kļūst sarežģītāki par vienkāršu sejas vaibstu fiksāciju. Portreti tiek papildināti ar sirreālām alegorijām un simbolisku dramaturģiju, kompozīciju kārtojumā un noskaņā tiek uzsvērtas emocijas un psiholoģiskā gaisotne, kuru pasvītro raksturīgi žesti un zīmīgas detaļas.

"Katru savu gleznu es ieceru kā režisors un meklēju sev "aktierus", kas varētu iznest idejas slodzi," saka gleznotāja. Savu glezniecības stilu māksliniece izveidoja 70. gados, kad viņas daiļradē parādījās tik raksturīgās daudzfigūru kompozīcijas ar galveno varoņu portretējumiem, detalizētu vides, interjera un kostīmu attēlojumu. "Kāzas Rundālē" Tabaka nodēvējusi par savu "radošo dzimšanu".

Maija Tabaka ir ne tikai spoža personība Latvijas mākslā, bet studiju gados piederēja arī tā sauktajai Otrajai Franču grupai, ko veidoja Latvijas Mākslas akadēmijas studenti-domubiedri ar kopējām interesēm franču kultūrā un mākslā. Šajā "klubiņā" kopā ar Maiju Tabaku bija tādi mākslinieki kā Juris Pudāns, Jānis Krievs, Imants Lancmanis un Bruno Vasiļevskis.

"Vienas gleznas stāsta" jaunākie video latviešu, krievu un angļu valodā ikvienam interesentam būs pieejami muzeja mājas lapā, LNMM mobilajā lietotnē, "YouTube" kanālā, "Facebook" lapā, kā arī portālā "Delfi". Stāstiem latviešu valodā balsi piešķīris aktieris Kaspars Znotiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!