Foto: F64

Šonedēļ no piektdienas līdz svētdienai katru dienu festivāla "Survival Kit" izstādē Fon Stricka villā norisināsies dzejnieces Agneses Krivades un mākslinieces Kates Krolles performance "Mala". Par Kati Krolli un abu mākslinieču veidoto performanci raksta mākslas zinātniece Šelda Puķīte.

Dzīvnieku tieksme pēc iekļaušanās lielākā barā ir saistīta ar izdzīvošanas instinktu, savukārt cilvēku vēlme pēc piederības drīzāk saistās ar sociāliem un mentāliem procesiem, nespējot sadzīvot ar vientulības izraisītajiem blakus efektiem kā melanholija vai bailes. Tomēr vientulību var interpretēt arī kā nepieciešamu stāvokli, lai distancētos no ārpasaules un ieskatītos sevī. Romantizējot vai šamanizējot vientulības konceptu, var runāt par šo stāvokli arī kā eliksīru radošām idejām, tāpēc nav pārsteigums, ka vientulība kā darba metode nereti tiek attiecināta uz māksliniekiem.

Latviešu māksliniece Kate Krolle izvēlas konfrontēt tādas pirmajā mirklī šķietami baisas tēmas kā vientulību un nāvi, poetizējot un estetizējot šīs cilvēku mistificētās šausmenītes. Izmantojot ideju par visa eksistējošā holistisko dabu, viņa viegli gotiskās noskaņās veido attiecību dialogus starp dabas elementiem, cilvēku un visumu.

Holistiskais jeb "viss ir visā" princips tiek pielietots arī Kates Krolles izvēlētajos mākslas medijos, apzināti nojaucot robežas starp tādām kategorijām kā grafika, instalācija, skaņa, video, scenogrāfija un performance. Izglītība grafikas disciplīnā un vairākas sadarbības pieredzes, veidojot scenogrāfiskos risinājumus izrādēm, ir ietekmējušas arī viņas telpiskās instalācijas, tomēr tikpat svarīgs darba instruments ir video, kas ļauj sevī ietvert visas līdz šim uzskaitītās mākslas formas un režisēt tās. Māksliniecei sakausējot dažādas, vienlaicīgi pastāvošas realitātes, top sirreālas un eksistenciālas ainavas, kuras aicina uz nesteidzīgu kontemplāciju.

Laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit 8" programmā Krolle turpina pirms pāris gadiem aizsākto tradīciju festivālā veidot projektus tandēmā ar kādu citu mākslinieku. Šogad viņa ir izvēlējusies sadarboties ar rakstnieci Agnesi Krivadi, veidojot vientulības tēmai veltītu performanci "Mala".

Agnese Krivade ir pazīstama kā dzejas krājuma "Bērnība" (2007) autore, tomēr viņas pēdējo gadu interese vairāk saistāma ar starpdisciplināriem projektiem, veidojot eksperimentālus tekstus un performances. Par projekta tēmas metaforisko asi ir izvēlēta kāda nesenā pagātnē atklāta augstas frekvences vaļa dziesma jeb tās avots "52hZ valis", kurš iespējams ir vienīgais savas krustotās sugas pārstāvis plašajā okeānā. Izolēts no visām iespējamām saziņas formām, šis aklais un kurlais valis dzīvo pilnīgā izolācijā, līdzīgi gleznotāja un režisora Džuliena Šnābela filmas "Skafandrs un tauriņš" (2007) insultu pārcietušajam paralizētajam varonim, spējot šajā absolūtajā vientulībā pieredzēt tikai sevi un to, ko spēj projicēt izdoma. Jautājums, ko mākslinieces atstāj atklātu, ir kāpēc stāsts par vientuļu vali, kura vienīgā piedzīvojamā realitāte ir viņš pats, mums šķiet tik biedējoša? Varbūt vaļa piemērs ir vislabākā metafora mūsu bailēm un spējām tās pārvarēt, izmantojot vientulību kā nepieciešamo katarsi, maģisko rituālu, lai samierinātos ar nenovēršamo un sasniegtu iekšējo mieru.

Kates Krolles un Agneses Krivades performances laiki: 16. septembrī plkst. 19.00 un 20.00, kā arī 17. un 18. septembrī plkst. 16.00, 17.00 un 18.00. Performances notiek namiņā K.K. fon Stricka villas teritorijā laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit 8" ietvaros.

Laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit" rosina sabiedrību reaģēt uz pārmaiņām mūsdienu pasaulē un pārdomāt dažādas izdzīvošanas stratēģijas. Katru gadu festivālam tiek izvēlēta jauna norises vieta – kāda no Rīgas tukšajām ēkām, tādā veidā iezīmējot tās potenciālu un iespējamās attīstības stratēģijas. Festivāls šogad pievēršas akupunktūrai kā metaforai mūsdienu sabiedrības sāpīgo punktu noteikšanai un pulcē aptuveni trīsdesmit latviešu un ārvalstu māksliniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!