Foto: Gints Gabrāns
Liepājas pludmalē uzstādīta augstākā skulptūra pasaulē, tā aplūkojama papildinātās realitātes (augmented reality) režīmā. Unikālais, 20 kilometru augstais Ginta Gabrāna veidotais virtuālais objekts redzams, izmantojot Latvijā jaunradītu paplašinātās realitātes aplikāciju SAN. Pateicoties lielajam mērogam, virtuālā skulptūra redzama 50 kilometru rādiusā, portālu "Delfi" informē mākslinieka pārstāvji.

Jaunradītā mobilā aplikācija SAN ir veidota, lai operētu ar neierobežotiem telpas un skulptūru izmēriem – tās tehnoloģiskais risinājums ir unikāls pasaulē. Pateicoties aplikācijā SAN izmantotajai GPS tehnoloģijai, lielizmēra virtuālie objekti atrodas konkrētās ģeogrāfiskās koordinātēs. Mobilajās ierīcēs skatoties, virtuālajos objektos var ieiet iekšā, tiem apiet apkārt, kā arī redzēt tos perspektīvā no liela attāluma.

SAN aplikācija operē ar monumentāliem virtuālu objektu izmēriem. Liepājas pludmalē eksponētais objekts ir 20 kilometru augsta skulptūra – tā redzama 50 kilometru attālumā, ieskaitot Durbi un Aizputi, kā arī no kuģiem un laivām jūrā. Liepājas pludmalē eksponētā objekta "SAN Liepāja" GPS koordinātas uzstādītas pa labi no glābšanas stacijas.

#augmentedreality app SAN Sunset

A video posted by Gints Gabrans (@san.app) on Dec 14, 2016 at 4:55am PST

Pirmie lielizmēra objekti tika testēti Ņujorkā (ASV), lai attiecībā pret pilsētas debesskrāpjiem iegūtu mēroga atskaiti. Ņujorkas virtuālā skulptūra "SAN NYC" aplikācijā meklējama pie 541 metru garā Pasaules Tirdzniecības Centra un slejas 800 metru augstumā. Tas uzstādīšanas brīdī bija augstākais virtuālais objekts pasaulē, lai gan atpalika no garākās pasaules celtnes - 828 metrus augstās ēkas Burj Khalifa (AAE). Šobrīd ar augstāko struktūru pasaulē var lepoties Liepāja un tās pludmalē uzstādītā 20 kilometrus garā skulptūra "SAN Liepāja".

Ginta Gabrāna paplašinātās realitātes mākslas darbi meklējami jaunizveidotā aplikācijā SAN. Tās jaunākā versija atrodama Appstore – www.gabrans.com/get.

Gints Gabrāns ir viens no spilgtākajiem Latvijas laikmetīgās mākslas pārstāvjiem, kurš skaļi sevi pieteica 90. gadu vidū ar provokatīvām instalācijām un projektiem.

2005. gadā saņēmis prestižo "Hansabank" prēmiju, 2007. gadā pārstāvējis Latvijas valsti Venēcijas biennālē ar darbu "Paraspoguļi". Vairākkārt ticis izvirzīts "Purvīša balvai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!