Foto: Voldemārs Johansons
No 2016. gada 13. marta līdz 26. jūnijam Beļģijas pilsētā Kortreikā, izstāžu zālē "Budafabriek", apskatāma starpdisciplināra izstāde "Ūdens karš" ("Waterwar"). Starp piecpadsmit valstu pārstāvju darbiem īpaša vieta ir ierādīta latviešu mākslinieka Voldemāra Johansona darbiem "Gaisa straumes" (2007) un "Slāpes" (2015), portālu "Delfi" informēja mākslinieka pārstāvji.

Izstādē ir aplūkojami 43 eksponāti, ko radījuši mākslinieki, uzņēmēji, zinātnieki un vides aktīvisti. Visi darbi veltīti ar ūdeni saistītām tēmām, pieaicinot dažādu nozaru pārstāvjus, tādejādi laužot ierasto diskursu par drūmo nākotnes scenāriju saldūdens piekļuvei.

Izstāde "Ūdens karš" iedalīta septiņās cilvēka un ūdens cīņu ainās: piesārņojums, komercializācija, globalizācija, ūdens pārvadājumi, ainava un infrastruktūra, enerģija un klimata izmaiņas. Pie pēdējās sadaļas apskatāmi mākslinieka Voldemāra Johansona darbi, kuros redzamas ūdens svārstības un vētras radīti milzu viļņi, kas notverti videogleznā "Slāpes".

"Izstāde "Ūdens karš" man ir īpašs notikums, jo pirmo reizi šie tematiski tuvie darbi tiek izstādīti līdzās. Tie abi piedāvā divus pretējus skatupunktus uz vētru fenomenu: analītisku pieeju, kas rada precīzos datos balstītu ekosistēmas simulāciju un kinematogrāfisku dokumentāciju, kas, raisot teju fizisku afektu, aicina pirmatnēju skatījumu uz dabas vides raupjo struktūru"– stāsta autors.

Darba "Slāpes" pirmizrāde notika pērnā gada septembrī starptautiskajā jaunā teātra festivālā "Homo Novus", ko producēja Latvijas Jaunā teātra institūts un Voldemārs Johansons. Darba radīšanā piedalījās operatori: Andrejs Rudzāts, Māris Pilāts, skaņu režisors Ernests Ansons.

Izstādes starptautiskā dimensija, kurā spēkus apvienojuši gan mākslinieki, gan zinātnieki, gan starptautiski uzņēmumi, veidota ar nolūku diskutēt par ūdens nozīmi civilizācijas izdzīvošanas kontekstā. Izstādes kurators ir Kristofers de Jāgers, kurš atgādina par neizbēgamo – nākamajā desmitgadē vismaz 250 miljoni cilvēku kļūs par klimata izmaiņu radītiem bēgļiem – sausuma, plūdu un vētru dēļ. Dzeramā ūdens trūkums ir viens no biežāk izplatītajiem klimatisko bēgļu pārvietošanās iemesliem. Savā ziņā tas ir karš par dzeramo ūdeni. Dažādu disciplīnu pārstāvji apvienojuši spēkus, lai stāstos pretī lielākajam mūslaiku izaicinājumam: ūdens piesārņojumam.

"Tas ir globālas nozīmes jautājums, kas jārisina visiem kopā", uzskata izstādes veidotāji. Skatītājiem ir iespēja sniedz gan aplūkot ūdens piesārņojuma radītās sekas, gan inovatīvas idejas, kā attīrīt pasaules okeānus.

Mākslinieka Voldemāra Johansona darbi bijuši izstādīti Venēcijas Arhitektūras biennālē, mākslas projektā "ArtGENDA" (Hamburga), Ruhrtriennale (Vācija), WAVES (Dortmunde), festivālos "TodaysArt" (Hāga), "Skaņu mežs" (Rīga), "Unsound" (Krakova), "studijā STEIM" (Amsterdama), BOZAR muzejā (Brisele), Vroclavas mediju mākslas biennālē, Ars Electronica Center (Linca). Kopš 2009. gada mākslinieks strādā Mākslas pētījumu laboratorijā un ir Jauno mediju kursa pasniedzējs Liepājas universitātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!